Szijjártó: a kormány minden feltételt biztosít a magyar-üzbég gazdasági együttműködéshez

Gazdaság, 2021.02.17

A kormány minden pénzügyi és intézményi feltételt biztosít ahhoz, hogy tovább fejlődjön a magyar-üzbég gazdasági együttműködés - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a két ország üzleti fórumának szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szijjártó Péter fogadta az üzbég miniszterelnök-helyettest, befektetési és külkereskedelmi minisztert Szijjártó Péter közölte, hogy az EXIM 100 millió dolláros keretet tart fönn a Magyarország és Üzbegisztán közötti külkereskedelemre, vegyesvállalatok működtetésére, közös pályázatokra harmadik piacokon. A kapcsolatok erősítésén dolgozó vállalkozásokat a taskenti magyar nagykövetség is segíti - tette hozzá.

A miniszter baráti gesztusként értékelte, hogy Üzbegisztánból 650 ezer maszk érkezett a járvány legnehezebb szakaszában.

Elmondta, Magyarország az uniós megállapodások megkötésében tud segíteni, és a kölcsönös bizalom mellett azért is fontosnak tartja az együttműködés erősítését, mert Közép-Ázsia a válság után a világ legjobban fejlődő térségeinek egyike lehet.

Szijjártó Péter szerint a két ország kormánya megtette, amit kellett, úgyhogy a gazdasági kapcsolatok építésében a folytatás a magyar és az üzbég vállalkozókra vár.

Az üzbég miniszterelnök-helyettes üdvözölte, hogy a nehézségek ellenére tavaly is fejlődött a két ország együttműködése. Szardor Umurzakov szerint országának egyetlen európai állammal sincs olyan kapcsolata, mint Magyarországgal, és azt szeretné, ha a gazdaság nem maradna le a politikai viszonyok épülésétől.

Várakozása szerint a válságot erősödő verseny váltja majd fel a világgazdaságban, ezért a koronavírus utáni időszak se lesz könnyű. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a járvány végét nem szabad megvárni a cselekvéssel, az addig tartó időszakot is a gazdaság erősítésére kell fordítani.
(MTI)

Galériánk

Szijjártó Péter fogadta az üzbég miniszterelnök-helyettest, befektetési és külkereskedelmi minisztert Szijjártó Péter fogadta az üzbég miniszterelnök-helyettest, befektetési és külkereskedelmi minisztert Szijjártó Péter fogadta az üzbég miniszterelnök-helyettest, befektetési és külkereskedelmi minisztert
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!