Szijjártó: a Linde Gáz Magyarország Zrt. 14 milliárd forintos beruházást hajt végre Kazincbarcikán

Gazdaság, 2021.01.15

A Linde Gáz Magyarország Zrt. magyarországi kapacitásainak bővítése mellett döntött, így a vállalat 14 milliárd forintos beruházást hajt végre a Kazincbarcikán lévő levegő-szétválasztó üzemében, a fejlesztéssel a cég 430 ember munkáját védi meg, mindehhez pedig a kormány 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette, a Linde Magyarország az ország egyik legnagyobb ipari és egészségügyi gázokat előállító vállalata. Példaként említette, hogy a Linde biztosítja a magyar kórházak számára a koronavírusos betegek lélegeztetéséhez szükséges orvosi oxigén több mint 80 százalékát.

Ezen felül a vállalat biztosítja technológiájával azokat a rendkívül speciális körülményeket, amelyek szükségesek a koronavírus elleni oltóanyag szállításhoz - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, mindezek miatt a Linde Gáz Magyarország Zrt. beruházása megerősíti az ország védekezési képességét a világjárvánnyal szemben, hiszen ezáltal lesz elég orvosi oxigén a kórházakban a betegek ellátáshoz, és lesz elég speciális technológia az oltóanyagok szállításához is.

Ráadásul a cég mostani fejlesztésének köszönhetően a Linde cseppfolyós oxigént és cseppfolyós nitrogént is elő tud majd állítani, ezek egy részét exportálja, a másik részét Magyarországon a magyar gazdaság szereplői számára szolgáltatják, ezzel pedig növelik a magyar vállalatok versenyképességét - mondta.

A tárcavezető szerint a Linde beruházása gyakorlatilag a gazdaság szinte minden ágazatára pozitív hatást gyakorol, hiszen a vállalat által előállított ipari gázokat egyebek mellett a nagyiparban, a gyógyszeriparban és az építőiparban is használják.

Szijjártó Péter a beruházás mellett a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzéséről is beszámolt: "a lassú vakcinabeszerzés napi szinten emberek életét veszélyezteti és napi szinten okoz újabb károkat az európai gazdaságnak, ezért fontos, hogy minél gyorsabban be tudjuk oltani az embereket itt Magyarországon." A miniszter szerint ezért döntöttek úgy, hogy Magyarország külön vakcinabeszerzési utakat is keres.

Közölte, mind a kínai, mind az orosz gyártóval intenzívebbé váltak a megbeszélések, és amint a magyar nemzeti hatóság megadja az erre vonatkozó engedélyt, keleti irányból is megkezdődik a vakcinák szállítása.

Egyúttal jelezte, folyamatosan konzultálnak az Egyesült Arab Emirátusokkal és Bahrein kormányával is, mivel ezekben az országokban a kínai oltóanyagot használták fel, így a tőlük kapott tapasztalatokat, illetve dokumentációkat is fel tudja használni a nemzeti hatóság az engedélyezési folyamatban.

Andreas X. Müller, a Linde Gáz Magyarország Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, a vonzó üzleti környezet és a földrajzi elhelyezkedés miatt döntöttek úgy, hogy Magyarországon bővítik a kapacitásaikat.

Közölte, a Linde 100 országban van jelen, 80 ezer embert foglalkoztat, 2019-ben a vállalat 25 milliárd eurós árbevételt ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!