Szijjártó: Debrecen a beruházási bajnok

Gazdaság, 2019.05.22

Beruházási bajnoknak nevezte Debrecent a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Aföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemének átadásán, a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Felavatták az Aföldi Tej Kft. sajtüzemét Debrecenben Szijjártó Péter elmondta: az elmúlt években a várost érintő 25 beruházást jelentettek be, amivel 8142 új munkahely jött létre Debrecenben és 544 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg.

Jelenleg is tíz további, a várost érintő beruházásról tárgyal a HIPA, a tárca fejlesztési ügynöksége - tette hozzá.

Az Alföldi Tej Kft. debreceni üzemének 2017 óta tartó, összesen 15 milliárd forintos beruházásához, amellyel 181 új munkahelyet létesítettek, a kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott - emelte ki a külgazdasági miniszter.

Debrecenben olyan modern, automatizált technológia bevezetésére került sor, amelynek nyomán az Alföldi Tej a rendkívül kemény versenyt is tudja állni a hazai és a nemzetközi piacokon is - mondta.

Hozzátette: a fejlesztés eredményeként 8500 tonna trappista és gouda sajtot, illetve 7000 tonna porított terméket tudnak előállítani Közép-Európa legmodernebb porító üzemében.

Szijjártó Péter azt mondta, a kormány nagymértékű készpénztámogatását az is indokolja, hogy az Alföld Tej a mai napig az egyetlen olyan tejtermelő csoport, amelynek a tulajdonosai 100 százalékban magyar tejtermelők, és az egyetlen olyan vállalat, amely 100 százalékban magyar tejtermelők által előállított tejet használ fel.

Debrecen a magyar tejipar egyik központja - hangoztatta.

Szijjártó Péter szerint a debreceni beruházás annak is bizonyítéka, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik: a magyar vállalatok olyan területeken is tudják állni a versenyt, ahol egyre szigorúbb, egyre kifinomultabb elvárásoknak és előírásoknak kell megfelelni.

Hozzátette: az áfa-csökkentés is szerepet játszott abban, hogy a komoly kihívásokat jelentő uniós tejkvóta 2015-ös megszüntetése után a magyar tejtermelők magukra találtak, és "ma már ott tartunk, hogy a tavalyi esztendőben a tejfeldolgozás, tejtermelés értéke Magyarországon elérte a 300 milliárd forintot, az első negyedében pedig a tejipar 8 százalékos növekedést tudott felmutatni.

"Ma már ebben az iparágban 7000 magyar ember dolgozik és versenyképességünket bizonyítja, hogy tavaly majdnem 400 ezer tonna magyar tejet adtak el nemzetközi piacokon" - mondta Szijjártó Péter Debrecenben.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelkedő eseménynek nevezte a beruházást a város gazdaságfejlesztésében, mert néhány évvel ezelőtt csaknem megszűnt a tejipar Debrecenben.

A város, a cég tejtermelő tulajdonosai azonban összefogtak, és ma már ismét meghatározó része a tejüzem a város élelmiszeriparának. Az önkormányzat 120 millió forint támogatást nyújtott a 181 új munkahelyet jelentő beruházáshoz - tette hozzá.

Kósa Lajos (Fidesz), országgyűlési képviselő szerint a piacszabályozással összefüggő törvényalkotással kell segíteni a magyar gazdaság versenyképességét.

Rózsás Mónika, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: sajtgyártó üzemükben 250 ezer liter tej felhasználásával gyártanak Trappista sajtot, porítóüzemükben pedig a sajtgyártás melléktermékét használják fel.

A gouda sajttal külföldi piacokon is megjelentek, jelenleg japán és kínai partnerekkel is tárgyalnak az értékestésről - tette hozzá az igazgató.
(MTI)

Galériánk

Felavatták az Aföldi Tej Kft. sajtüzemét Debrecenben Felavatták az Aföldi Tej Kft. sajtüzemét Debrecenben Felavatták az Aföldi Tej Kft. sajtüzemét Debrecenben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!