Szijjártó: folytatni kell a gazdasági dimenzióváltást

Gazdaság, 2020.01.28

Folytatni kell a gazdasági dimenzióváltást, a magyar beruházáspolitika ennek megfelelően a fejlesztéseket ösztönzi a termelés helyett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer, DUIHK) budapesti évnyitó rendezvényén.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a kormány idén a technológiai színvonal, a hozzáadott érték és a kutatási-fejlesztési tartalom alapján dönt a beruházási támogatásokról. Átalakított ösztönzési rendszerének köszönhetően Magyarország az erősödő globális versenyben is vonzó befektetési célpont maradhat - tette hozzá.

A miniszter kiemelte az autóipari beruházások, azon belül is elektromobilitáshoz kapcsolódó gyártási kapacitások bővítését. Felhívta ugyanakkor a német vállalatok képviselőinek figyelmét arra, hogy beruházási érték alapján az ázsiai cégek tavaly 60 százalékos részesedést értek el Magyarországon, és a tárgyalás vagy előkészítés alatt álló befektetések többsége is keletről érkezhet.

A miniszter abban bízik, hogy a német vállalatok az idén növelni fogják a részesedésüket, de elismerte, hogy nélkülük nem születhetett volna folyamatos kiviteli és beruházási csúcs az utóbbi években. Magyarországon 6 ezer német cég csaknem 300 ezer munkavállalót foglalkoztat, és végleges adatok nélkül is valószínűsíthető, hogy rekordértéken zárt tavaly a két ország kereskedelmi forgalma - tette hozzá.

Szijjártó Péter üdvözölte azt is, hogy Magyarország 2019-ben lépést tartott a világ élvonalával a leginnovatívabb ágazatokban, és bebizonyította, hogy sem a szigorú költségvetés, sem az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás nem zárja ki a növekedést. A DUIHK elnöke üdvözölte, hogy a szervezet megalakulása, 1993 óta 4,4 milliárd euróról 57 milliárd euróra bővült a német-magyar áruforgalom értéke. Sávos András hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindkét ország gazdasága érzékeny a nemzetközi hatásokra, ezért számolniuk kell a Brexit és a kereskedelmi háborúk hatásaival, hosszabb távon pedig a technológiaváltással és a digitalizációval is. A kamarai tagvállalatok versenyképességéhez a DUIHK is hozzájárul, igényeik alapján képzéseket indít, támogatási lehetőségeket teremt és ösztönzi az érintettek tapasztalatcseréjét - hangsúlyozta Sávos András.

Tájékoztatása szerint 2020-ban a szakképzett munkaerőt, a környezettudatosságot a digitális átalakulást tekintik a legfontosabb kihívásnak. Ezek jelentőségét senki nem vitatja, de sokkal kevesebben tudják elképzelni, hogy milyen kihívásokat jelentenek a vállalkozásaik számára a következő években - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!