Szijjártó: minél több beruházás kell a növekedési célok teljesítéséhez

Gazdaság, 2021.07.15

Minél több beruházásra van szükség a növekedési célok teljesítéséhez, ezért minden vállalatot ösztönözni kell a fejlesztésekre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Nyergesújfalun a MegaWatt Villamosipari Kft. támogatási okiratának átadóján.

Szijjártó Péter szerint a növekedési célokat csak megfogalmazni könnyű, de minden ország minél nagyobb bővülést akar, ezért a gazdasági erőforrásokért is egyre erősebb a verseny. Magyarországnak az 5,5 millió beoltott után azt kell elérnie, hogy az év végéig 5,5 legyen a gazdasági növekedés is százalékban kifejezve - tette hozzá.

A miniszter a fellendülés újabb részének tekinti, hogy a Megawatt Villamosipari Kft. a leépítések közepette 336 millió forintos fejlesztésről döntött, amelyből 111 millió forint a pályázaton elnyert rész. A támogatás 93 munkahely megerősítését is segíti - hangsúlyozta.

A tárcavezető várakozása szerint a Megawatt a többi vidéki vállalkozással együtt jelentős részt vállalhat a gazdaság fellendítéséből. Szijjártó Péter abban is bízik, hogy az építőiparban érdekelt magyar tulajdonú cégek megerősítésével az alapanyagok drágulása is megállítható.

A cég csütörtöki közleménye szerint a beruházás 750 négyzetméterrel bővíti a Komárom-Esztergom megyében található üzemet Nyergesújfalun. Ezzel együtt korszerű munkagépeket és munkaállványokat is vásároltak, és Khéner Gyula ügyvezető várakozása szerint a vállalat termékei a nyugati piacokon is megjelenhetnek - tették hozzá.

A hazai villamosipar élvonalába tartozó, 93 munkavállalót foglalkoztató nyergesújfalui családi vállalkozás 2000 négyzetméterre bővítette csúcstechnológiás gyártóüzemét.

A villamos berendezések gyártásával foglalkozó, 1989-ben Nyergesújfalun alapított magyar tulajdonú családi vállalkozás az átfogó fejlesztés részeként CNC-vezérlésű lemezmegmunkáló gépet, automata vezetékkonfekcionáló gépet, valamint 10 önjáró munkaállványt is vásárolt, utóbbiak például számottevő mértékben csökkentik majd a vállalat eszközbérlési költségeit - írták.

Ismertették, a garázscégként indult kisvállalkozás az elmúlt 5 évben már 1 milliárd forint összértékű beruházást valósított meg mintegy 700 millió forint önerőből, illetve pályázati támogatásokból. 2015-ben új telephelyet vásároltak, 2019-ben birtokba vették az új gyártó- és irodaépületet, majd idén további 40 százalékkal bővítették a gyártóterületet.

A MegaWatt Villamosipari Kft. 2019-ben 5 milliárd forintot, 2020-ban 6,6 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el. Nyeresége 488 millió forintról több mint 1,5 milliárd forintra nőtt - derül ki a cég nyilvános beszámolójából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!