Szijjártó Péter: Magyarország biztosítja a legkedvezőbb beruházási környezetet az Európai Unióban

Gazdaság, 2024.06.04

Magyarország biztosítja ma a legkedvezőbb beruházási környezetet az Európai Unióban, amiben fontos tényező a kontinensszerte egyedülálló politikai stabilitás és az alacsony kulcsokra alapuló adórendszer - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Monacóban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Monacói Gazdasági Tanács konferenciáján előnynek nevezte az Európában egyedülálló politikai stabilitást, rámutatva, hogy míg máshol gyorsan cserélődnek, törékenyek a kormányok, addig hazánkban immár tizennégy éve ugyanaz a vezetés, s így biztosra lehet venni, hogy a megállapodásokat be is fogják tartani.

Beszédében elmondta, hogy a magyarországi helyzetet az Európai Parlament diktatúraként írta le, azonban a kormány "nem a lottón nyerte a mandátumát, hanem választásokon, az emberek demokratikus akaratának eredményeként".

Lényeges tényezőnek nevezte a beruházások ösztönzése szempontjából az EU-ban legalacsonyabbnak számító magyar adókulcsokat is, emlékeztetve arra, hogy a társasági adót 9 százalékra, míg a személyi jövedelemadót 15 százalékra szállították le, és bevezették az egykulcsos rendszert.

Aláhúzta: ez a gazdaságpolitika jól láthatóan bevált, mert 2010-ben 13 százalék volt a munkanélküliség, jelenleg pedig 4 százalék alatt van, miközben évről évre dőlnek meg a beruházási és exportrekordok.

Szijjártó Péter a magyarországi gazdasági és befektetési környezetet bemutató rendezvényen méltatta emellett a munkaalapú társadalom koncepcióját is, kiemelve, hogy a kormány célja annak garantálása, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson, és ez mára adottá is vált.

Kitért az utóbbi évek súlyos nehézségeire is, arról számolva be, hogy a válságok alatt a baloldali ellenzék a visszatérést szorgalmazta a segélyalapú gazdaságpolitikához, viszont a kormányzat kitartott amellett, hogy a munkanélküliség helyett annak megelőzését kell finanszírozni, ezért óriási beruházásösztönzési programot indított.

"Ennek eredményeképpen Magyarország minden krízisből megerősödve tudott kikerülni, amit tanúsít az is, hogy hazánk a világ azon kevés országa között van, ahol a koronavírus-járványt követően többen dolgoztak, mint előtte" - hangsúlyozta.

Majd érintette az ukrajnai háború által okozott kihívásokat is, leszögezve, hogy a magyar energiaimport költsége évi tízmilliárd euróval emelkedett, ennek nyomán pedig az infláció 27 százalékra ugrott, és így a tavalyi év teljesen ráment az áremelkedés elleni küzdelemre.

A miniszter végezetül kijelentette, hogy a stabil politikai rendszernek köszönhetően a magyar kormány abban a manapság igen egyedülálló helyzetben van az EU-ban, hogy megengedheti magának, hogy azt mondja, amit gondol.

Szavai szerint a kormány ezért nyíltan beszél a kelet-nyugati együttműködés fontosságáról, rámutatva, hogy tavaly a kelet-ázsiai ország volt az első számú beruházó Magyarországon, jelenleg 16 milliárd euró értékben zajlanak kínai beruházások hazánkban.

Hozzátette, hogy ez jelentős részben a német vállalatok erőteljes jelenlétének köszöhető, mivel szoros az együttműködés a két ország cégei között.

Majd megjegyezte, hogy Magyarországon gyárral van jelen mindhárom prémium német autómárka, s eközben a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója közül öt is letelepedett hazánkban.

Aláhúzta, hogy a kormány a világ minden tájáról örömmel látja a beruházókat Magyarországon, és kész is számukra a lehető legjobb körülményeket biztosítani.

Illetve közölte, hogy Magyarország a monacói beruházókat is várja, különös tekintettel arra a kedvező helyzetre, hogy a két ország között nincsenek nyitott politikai kérdések, így az együttműködés útjában nincsenek akadályok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!