Szijjártó: a magyar gazdaság teljesítménye a magyar emberek munkájának eredménye

Gazdaság, 2018.03.13

A 2017. évi 4 százalékos gazdasági növekedés a magyar emberek teljesítményének köszönhető - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nagyvázsonyban a Novus Interiör Hungary Kft. új gyártócsarnokának avatásán

Elmondta, 2010-ben Magyarországon 12 százalék felett volt a munkanélküliség, most viszont 3,7 százalék, ami új kihívásokat jelent. A Magyarországra betelepülő beruházóknak így azt a kérdést kell megválaszolni, vajon lesz-e elég munkaerő - folytatta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint a nagyvázsonyihoz hasonló beruházások azt mutatják, hogy "Magyarország minden szegletében meg tudjuk teremteni annak a feltételeit, hogy az új munkaerő-igényeket ki tudjuk elégíteni".

A Novus Interiör Hungary Kft. félmilliárd forintot meghaladó sajáterős beruházásával kétezer négyzetméteres gyártócsarnokot épített Nagyvázsonyban. Az autóipari beszállító vállalat 2019-ig két ütemben megvalósuló, összességében több mint egymilliárd forintos beruházásával hetven új munkahelyet teremt a térségben.

A külgazdasági és külügyminsizter elmondta: a svéd tulajdonos magyarországi fejlesztése mellett szól, hogy Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb adók, az oktatási rendszer kellő számban és színvonalon tudja biztosítani a munkaerőt, Európa legrugalmasabb munkajogi rendszere jött létre, mely a munkáltatók és a munkavállalók jogait egyensúlyban kezeli, emellett mára Közép-Európa logisztikai központja is egyértelműen Magyarország.

A legfontosabb azonban az, hogy a svéd tulajdonos meg van elégedve a magyar emberek teljesítményével - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a magyar autóipar teljesítménye alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét, a magyar ipari kibocsátás 28,7 százaléka az autóiparból származik. Hozzátette: tavaly a magyar autóipar termelési rekordot ért el, nyolcezer milliárd forintnyi értéket állított elő, aminek 92 százaléka exportra ment. Ez azt bizonyítja, hogy nemzetközileg is versenyképes a magyar autóipar.

A miniszter kitért arra is, hogy: Magyarország és Svédország között tavaly jelentősen nőtt a kereskedelmi forgalom, és úgy haladta meg a kétmilliárd eurót, hogy a magyar export 21 százalékkal növekedett és megközelítette a másfél milliárd eurót. Ennek a másfél milliárd eurós kivitelnek 18 százalékát az autóipar adta - tette hozzá Szijjártó Péter.

Fenyvesi Zoltán,a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: Veszprém megye 3,5 százalékos munkanélküliségi mutatójával Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő térsége. A munkahelyteremtő beruházás jelentőségéről szólva azt mondta: amellett, hogy csökkenti a térségben az ingázók számát, a település adóbevételét is növeli.

Björn Hedenberg svéd cégtulajdonos mérföldkőnek nevezte a beruházást az 1998-ban alapított nagyvázsonyi gyár életében, és "optimizmusra okot adónak" nevezte a fejlesztést Fábry Szabolcs Nagyvázsony független polgármestere is.

Kis-Kapin Károly cégvezető elmondta: az első ütemben az új gyártócsarnok öt hónap alatt épült fel, a következő ütem pedig a fejlesztési és logisztikai kapacitások növeléséről szól majd.

Elektronikusan leadott beszámolója szerint a Novus Interiör Hungary Kft-nél 2016-ban 118, az azt megelőző évben 106 ember dolgozott. A társaság nettó árbevétele 2016-ban 1,7 milliárd forint volt, 2015-ben pedig meghaladta az 1,3 milliárd forintot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!