Szinten marad az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya

Gazdaság, 2018.12.03

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (devizacsere-tendert) tartott hétfőn, amelyeken együttesen 200 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A jegybank által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1988 milliárd forint maradt.

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 155 millió euró (50 milliárd forint) volt.

A bankok az egy hónapos futamidőn 28 millió euró (9 milliárd forint), a három hónaposon 360 millió euró (116 milliárd forint), a hat hónaposon 445 millió euró (143 milliárd forint), a tizenkét hónaposon pedig 435 millió euró (140 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat.

Az MNB a három hónapos lejáraton 50 milliárd forint, a hat és a tizenkét hónapos lejáraton pedig 75-75 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal, míg az egy hónapos futamidőn nem fogadott el ajánlatot.

Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen rendre 3, 3, 5, illetve 5 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás december 5-én 1988 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 174,8 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 199,4 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 598,1 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1015,4 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!