Szlovén központi bank: növekszik a pénzügyi stabilitást övező rendszerszintű kockázat

Gazdaság, 2019.12.18

A gazdaság lassulása és a bizonytalan nemzetközi környezet miatt növekszik a pénzügyi stabilitást övező rendszerszintű kockázat Szlovéniában - közölte a Szlovén Nemzeti Bank szerdán.

A nemzetközi piacokon nő a bizonytalanság, ez pedig tükröződik a szlovén gazdaság gyengébb növekedésében is - írták.

Hozzátették: ez növeli a bankrendszer jövedelemkockázatát az alacsony kamatkörnyezetben. A bankok jövedelmezősége pedig egyre inkább függ a hitelek nagyságától - húzták alá.

A világgazdaság lassuló növekedése és a Brexit körüli bizonytalanság továbbra is hozzájárul majd az euróövezet növekedésének lassulásához - emelték ki.

A központi bank szerint ugyanakkor csökkent a fogyasztói hitelekből származó kockázat, miután novemberben csökkentette a kölcsönök futamidejét, és legfeljebb hét évre korlátozta azok lejáratát.

A vállalatok ugyanakkor védettebbek a külső hatásokkal szemben, az alacsony adósság, valamint a magas nyereség és likviditás miatt - húzták alá.

A központi bank szerint csökkentek az ingatlanárak ebben az évben. Úgy értékelték, az ingatlanárak nem túlértékeltek, és tovább növekednek majd, de lassabb ütemben.

A szlovén nemzeti bank kedden csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését: a korábbi 3,2 százalékról az idén 2,6 százalékra, jövőre 2,9 százalékról 2,5 százalékra. A prognózis szerint 2021-re és 2022-re szintén 2,5 százalékos gazdasági növekedést várnak.

A jegybank szerint a bankrendszer tőkemegfelelési mutatói "viszonylag jók" és a hitelezési kockázat alacsony, ami részben a rossz hitelek csökkenésének köszönhető.

A legutóbbi, augusztusi adatok szerint a nem teljesítő hitelállomány Szlovéniában 1,3 milliárd eurót tett mi, azaz az összes hitelek 2,9 százalékát, ami 4 százalékponttal kevesebb, mint 2018 végén volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!