Takarékbank: a magyar mezőgazdaság alkalmazkodott a piaci kihívásokhoz

Gazdaság, 2021.01.08

A magyar mezőgazdaság alkalmazkodott a piaci kihívásokhoz, és a nemzetközi versenyhez - írta a Takarékbank az MTI-nek pénteken küldött elemzésében.

Az agrárium alkalmazkodókészségét a pénzintézet szerint a gazdák tavalyi bevételnövekedése bizonyítja. A magyar mezőgazdaságban az Eurostat adatai szerint a 3,5 százalékos EU-átlagot sokszorosan meghaladva, majdnem 15 százalékkal nőttek a jövedelmek. A kibocsátás 4,1 százalékkal bővült belföldön, miközben uniós szinten csökkenésbe fordult - tették hozzá.

A növekedést a Takarékbank adatai is igazolják, bár - mint írták - nem nőtt minden ágazat 2020-ban. Sok termelő megérezte a vendéglátás visszaesését, a baromfitartók kilátásait ráadásul a madárinfluenza is rontotta. Üdvözölték ugyanakkor, hogy az Agrárminisztérium gyorsan és hatékonyan támogatta a gazdákat. Egy részüknek a gabona- és olajosmagvak magas ára is kedvező, bár ugyanezért a takarmányárak is magasak, ami megnehezítheti az állattenyésztők dolgát az első fél évben.

A Takarékbank bízik abban, hogy a gazdák a befolyó többletjövedelemből növelik a hatékonyságot, a hozzáadott értékeket, a feldolgozottság arányát. A kelet-európai és a balkáni versenytársak a következő években egyre olcsóbban termelhetnek, az EU pedig amúgy is a fenntartható, minőségi termelést ösztönzi. A beruházási ütem magas, annak megőrzéséhez a fenntarthatóságot és innovációt egyaránt szolgáló gazdálkodási szemlélet szükséges - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!