Tállai András: az adókedvezmények hatására mintegy 240 ezer adózónak egyetlen forint szja-t sem kell fizetnie

Gazdaság, 2021.05.16

Nagyjából 240 ezer ember mentesülhet idén az szja-fizetés alól. Aki tavaly év közben nem kérte az adókedvezményének figyelembevételét, az május 20-ig még néhány kattintással könnyedén igénybe veheti a kedvezményeket az szja-bevallásában - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek.

A legtöbben a családi kedvezménynek köszönhetően mentesülnek az adófizetés alól. 2019-ben több mint 115 ezren nemcsak szja-t, hanem járulékot se fizettek, ezek a szülők majdnem a teljes bruttó keresetüket készhez kapták - tette hozzá.

Akinek az adóból kedvezmény jár, mindenképp érdemes megnéznie, hogy az adóhivatal által kiajánlott bevallási tervezete tartalmazza-e azt - mondta az államtitkár.

A családi kedvezményt például 2020 májusában csak közel 700 ezer szülő vette igénybe, vagyis több százezren lehetnek azok, akik tavaly elmulasztottak nyilatkozni a munkáltatójuknak az adókedvezmény igénybevételéről - hangsúlyozta Tállai András. Az érintetteknek még van idejük: május 20-ig kiegészíthetik bevallásukat, az adóhivatal pedig 30 napon belül ki is utalja a jogosan visszaigényelt adó összegét.

Tállai András kitért a kormány családtámogató politikájára is, amelyet még a koronavírus-válság sem tudott felülírni. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban is több, a családokat segítő, a világjárvány káros hatását mérséklő szabályt vezettek be. Így például a négygyermekes anyák adómentessége 2020-ban debütált, azzal évente több mint húszmilliárd forintot hagy az állam mintegy 45 ezer nagycsaládos anyánál, akik a szabály révén életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól - mondta az államtitkár.

Felidézte, hogy 2020. július elsejétől tovább bővült a családi kedvezmény-rendszer, ugyanis azóta a társadalombiztosítási járulék teljes összegéből le lehet vonni a családi kedvezményt. Ezáltal másfél százalékponttal nőtt a szülőknél hagyható összeg, több tízezer alacsonyabb keresetű szülő viheti haza a teljes munkabérét adómentesen - magyarázta Tállai András.

Az államtitkár kiemelte a kormány legújabb adócsökkentő intézkedését is, amely a 25 év alattiak adómentességét biztosítja. A 2022. január 1-jén hatályba lépő szabály 140 milliárd forintot hagy a fiataloknál - jegyezte meg az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!