TV műsor

Tavaly 2,1 százalék volt az infláció Csehországban

Gazdaság, 2019.01.10

Éves összehasonlításban 2,1 százalék volt az infláció tavaly Csehországban - közölte csütörtökön Prágában a Cseh Statisztikai Hivatal.

A legutóbbi tíz évben ez volt a harmadik legmagasabb csehországi infláció. Ennél gyorsabban csak 2012-ben (3,3 százalék) és 2017-ben (2,5 százalék) emelkedtek az árak.

"Az infláció növekedéséhez leginkább a lakbérek, továbbá az élelmiszerek, a szeszesitalok, az üdítők, a dohány és a közlekedés árai járultak hozzá" - jelentette ki Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal vezető szakértője az adatok ismertetésén tartott sajtótájékoztatón. Általában drágábbak voltak tavaly a szolgáltatások is, míg a ruhaneműk ára visszaesett. Az infláció legkevésbé az első negyedévben nőtt (1,9 százalék), az év további részében gyorsabb volt.

Decemberben az éves infláció 2 százalék volt, ugyanannyi, mint novemberben.

Novemberhez viszonyítva az év utolsó hónapjában az árak 0,1 százalékkal emelkedtek. Az év végén szintén a lakbérek voltak a legnagyobb hatással az infláció növekedésére, drágultak a szolgáltatások és jelentősen megugrott a zöldségfélék ára is. Ugyanakkor olcsóbb volt a tej, a tejtermékek, a tojás és a cukor.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!