Tavaly három százalékra mérséklődött a cseh gazdaság növekedése

Gazdaság, 2019.02.15

Tavaly három százalékra mérséklődött a cseh gazdaság növekedése, míg egy évvel korábban, 2017-ben a bruttó hazai termék (GDP) éves szintű növekedése 4,5 százalék volt - közölte előzetes adatok alapján a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

A statisztikusok elemzése szerint a cseh GDP növekedését alapvetően a háztartások fogyasztásának folytatódó növekedése befolyásolta. Az év utolsó negyedében ehhez nagyobb mértékben a kivitel is hozzájárult.

A CSÚ gazdasági szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy az idén a cseh GDP növekedése várhatóan tovább lassul, mégpedig 2,7 százalékra, amit szintén jó eredménynek tartanak. A legnagyobb húzóerő továbbra is a háztartási fogyasztás, valamint a vállalati és a kormányzati beruházások lesznek.

A tavalyi utolsó negyedévben a GDP növekedése éves összehasonlításban 2,9 százalékos volt. A 2017-es év utolsó negyedévében még 5 százalékos növekedést mértek.

Az előzetes tavalyi adatok magasabbak a korábban nyilvánosságra hozott becsléseknél: a szakértők többsége éves szinten tavaly 2,8 százalékos, az utolsó negyedévben pedig 2,4 százalékos GDP-növekedésre számított.

David Marek, a Deloitte tanácsadó cég fő gazdasági szakértője a CTK hírügynökségnek elmondta: számításaik szerint a tavalyi GDP-növekedéssel Csehország elérte az EU paritásos alapú vásárlóerő átlagának a 91 százalékát.

Cseh elemzők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a közép-európai régió más országaiban a tavalyi év utolsó negyedében gyorsabb volt a növekedés, mint Csehországban: Lengyelországban 5 százalék, Magyarországon 4,9 százalék, Szlovákiában pedig 3,6 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!