Tíz éve a legkevésbé nőtt májusban az amerikai feldolgozóipari teljesítmény

Gazdaság, 2019.06.03

Májusban tíz éve a legkisebb mértékben növekedett az amerikai feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált jelentése szerint.

Májusban 50,5 pontra, 2009 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 52,6 pontról a feldolgozóipari beszerzésimendzser-index (BMI). A mutató előzetes 50,6 pontos értéke alapján a piac némileg kisebb csökkenésre számított.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének az erősödését, 50 pont alatti értéke pedig a gyengülését jelzi.

"A májusi adatok alapján az amerikai feldolgozóipar közel tíz éve a leggyengébb hónapját produkálta, a BMI a globális pénzügyi válság óta a legalacsonyabbra csökkent" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: az új megrendelések tíz éve első alkalommal csökkennek, a vállalatok emiatt egyre nagyobb számban termeléscsökkentésre és leépítésekre kényszerülnek. A rendelkezésre álló adatok alapján a feldolgozóipar teljesítménye fékező hatással lesz a második negyedévi GDP-növekedésre és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás növekedési ütemének a lassulására is számítani kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!