Tíz uniós tagország vámosainak szerveztek képzést Röszkén

Gazdaság, 2019.10.10

Az Európai Unió keleti és délkeleti szárazföldi határán dolgozó tíz ország 22 vám és pénzügyőrének szerveztek háromnapos képzést Röszkén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense csütörtökön a helyszínen.

Némedi-Varga Éva kifejtette, a CELBET (Customs Eastern and South-Eastern Land Border Expert Team) szervezésében megtartott tapasztalatcsere elsődleges célja az ellenőrzések hatékonyabbá tétele volt.

A képzésen finn, észt, lett, litván, lengyel, szlovák, horvát, román, bolgár és görög pénzügyőrök vettek részt, akik hazájukban maguk is oktatási feladatokat látnak el - tudatta az alezredes.

A képzést vezető Kovács Zsolt elmondta, a röszkei autópálya-határátkelőhely az Európai Unió 212 külső szárazföldi átkelője közül az egyik legnagyobb forgalmú, és a felderítések számában is kiemelkedik a többi közül. Röszkén az elmúlt évek során több mint négy tonna kábítószert találtak, emellett jelentős mennyiségű szeszes italt és cigarettát foglaltak le.

A magyar pénzügyőrök az elméleti és gyakorlati képzésen osztották meg tapasztalataikat, bemutatták kockázatelemzési és felderítési munkájukat - közölte a pénzügyőr főtörzszászlós. Hozzátette: a külföldi pénzügyőrök - magyar irányítással - maguk is bekapcsolódtak az utasforgalom ellenőrzésébe.

A szakember kiemelte a kockázatelemzés fontosságát, mellyel javítható a vámellenőrzés hatékonysága, elkerülhetők a fölösleges vizsgálatok, így csökkenthető a várakozási idő.

A képzési program lényeges része az információcsere, ezért a más uniós tagországokból érkező pénzügyőrök is bemutatták fontosabb felderítéseiket - tudatta Kovács Zsolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!