Tizenkilencmillió forint jegybanki bírságot kapott a Magnetbank

Gazdaság, 2020.06.04

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, többek között a vállalatirányítással, az ügyfélcsoport képzéssel, egy átvett portfólió árfolyamkülönbözetének elszámolásával, illetve az értékvesztés meghatározásával kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt - közölte az MNB az MTI-vel csütörtökön.

Az MNB kötelezte a bankot a pénzügyi rendszerre kockázatot nem jelentő hiányosságok megszüntetésére.

A közleményben felidézik: a helyszíni ellenőrzést is magában foglaló célvizsgálatot a MagNet Bank Zrt.-nél (MagNet Bank) és leányvállalatánál, a MagNet Faktor Zrt.-nél tartották. Az ellenőrzés a 2017. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A jegybank megállapította: a vállalatirányítás terén a MagNet Bank számos magas kockázati súlyú tevékenysége során és szakterületén nem végzett belső ellenőri vizsgálatot, illetve nem rendelkezik az összeférhetetlenségek és érdekkonfliktusok feltárására és nyilvántartására vonatkozó megfelelő belső szabályozással.

A hitelezési kockázatok terén - egy korábbi vizsgálat eredményéhez hasonlóan - a jegybank ismételten feltárta, hogy a vállalati hitelezés során a hitelintézet nem tett eleget a jogszabályi előírások szerinti (a gazdasági függőségek feltárása utáni) ügyfélcsoport-képzési kötelezettségének. Az értékvesztésképzésben a csoportos értékvesztés meghatározására felhasznált modelljével kapcsolatban is hiányosságok voltak megállapíthatók. Elmaradt az ezzel kapcsolatban elvárt intézkedések megfelelő implementációja, továbbá a hitelintézet számvitelileg alá nem támasztott módon mutatta be egy külső partnertől átvett portfóliója esetében az arra vonatkozó árfolyamkülönbözet elszámolását.

Mindezek és további hiányosságok miatt az MNB csütörtökön kibocsátott határozatában 2020. szeptember 30-i határidővel kötelezte a MagNet Bankot, a feltárt problémák megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírt kötelezettségek teljeskörű végrehajtásának ellenőrzéséről készített - a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentéssel - idén év végéig kell beszámolnia azok megtörténtéről.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt jogsértések súlyosságát, kockázatosságát, azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, és rendszerszintű probléma volt, illetve azt is, hogy a hitelintézet az MNB korábbi határozatában foglalt kötelezést sem teljesítette. Enyhítő körülménynek számított a MagNet Bank mindvégig együttműködő magatartása - írta az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!