Tizenötéves csúcsra gyorsult az amerikai lakásárak növekedési üteme februárban

Gazdaság, 2021.04.27

Tizenötéves csúcsra gyorsult a lakásárak növekedési üteme februárban az Egyesült Államokban, mivel a szűkös kínálat és az erős kereslet licitháborúkat indított el.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 12,0 százalékkal emelkedett februárban az előző hónapban mért 11,2 százalék után. Ennél erősebb ütemet legutóbb 2006 februárjában mutattak ki.

A januári 0,9 százalék után februárban 1,1 százalékkal nőttek az árak havi összevetésben.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 11,9 százalékkal emelkedtek a lakóingatlanárak, ami 2014 márciusa óta a legerősebb ütem. Elemzők enyhébb emelkedésre, 11,7 százalékra számítottak az előző havi 11,1 százalék után.

A tíz legnagyobb városban 11,7 százalékos volt a növekedés februárban, meghaladta az előző havi 10,9 százalékot.

A húszas csoportban Chicago és Las Vegas kivételével minden városban két számjegyű volt az emelkedési ütem. A legnagyobb mértékben Phoenixben drágultak a lakóingatlanok, 17,4 százalék volt az emelkedés, majd San Diego következett 17,0 százalékkal, a harmadik helyre pedig Seattle került 15,4 százalékkal.

A rekordalacsony jelzáloghitel-kamatoknak köszönhetően az amerikai ingatlanpiac túlnyomórészt sértetlenül vészelte át a koronavírus-járványt. A lakóingatlanárakat felfelé tolja, hogy az erős kereslet jelentősen meghaladja a szűkös kínálatot. A februárban értékesített otthonok több mint feléért valóságos háború dúlt a vevők között.

Jóllehet az oltási kampány viharosan halad, és az élet egyre inkább kezd visszatérni a normális kerékvágásba, a családok továbbra is keresik a nagyobb és tágasabb házakat, egyelőre nincs jele annak, hogy megáll a kiáramlás a belvárosokból. A vásárlási kedvet pedig az sem fékezi, hogy az utóbbi hetekben elkezdtek felfelé araszolni a jelzáloghitel-kamatok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!