Több mint 10 százalékkal csökkent az amerikai bankszektor nyeresége

Gazdaság, 2020.12.02

Több mint 10 százalékkal csökkent az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban.

A Szövetségi Betétbiztosítási Vállalat (FDIC) közölte, hogy a felügyelete alá tartozó 5033 kereskedelmi bank és takarékpénztár 51,2 milliárd dollár nettó nyereséget ért el a harmadik negyedévben, 10,7 százalékkal, 6,2 milliárd dollárral kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A csökkenés dacára az amerikai bankszektorban jelentősen javult a helyzet az év első két negyedévéhez képest az üzleti tevékenység és a fogyasztói kiadások mérsékelt növekedésének köszönhetően. A pozitívumok közé tartozik egyebek között, hogy nőtt a bankok likviditása és tőkeellátottsága, így a szektor továbbra is jól tudja támogatni a gazdaságot, és ki tudja elégíteni a hitelek iránti keresletet.

Az amerikai bankszektor nyeresége az első negyedévben 18,3 milliárd, a másodikban pedig 18,8 milliárd dollárra rúgott. Az előző év azonos időszakához képest ez jelentős zuhanás, ami a koronavírus-járvány által okozott bizonytalan, a céltartalékok növelésére kényszerítő gazdasági feltételekből fakadt.

Az idei év első háromnegyedében az amerikai bankszektor teljes nyeresége 88,35 milliárd dollárt tett ki, ami kevesebb mint a fele a tavalyi 180,26 milliárd dollárnak.

Július-szeptemberről a pénzintézetek kevesebb mint fele, 44 százaléka számolt be nyereségének növekedéséről vagy stagnálásról, 51,3 százalék csökkenést jelentett, és 4,7 százalékuk volt veszteséges.

A nettó kamatrés rekordmélységbe - 68 bázisponttal, 2,68 százalékra - esett vissza, a nettó kamatbevételek pedig éves összevetésben 7,2 százalékkal, 10 milliárd dollárral, 128,8 milliárd dollárra csökkentek. Július-szeptemberben már a negyedik egymást követő negyedévben csökkentek a nettó kamatbevételek.

A problémásnak ítélt bankok száma a június végi 52-ről 56-re emelkedett, ami öttel több a 2019-es év végi 51-nél. A harmadik negyedévben egy bank sem ment csődbe, egy újat hoztak létre, 33 pedig összeolvadt másikkal.

Az FDIC betétbiztosítási alapja a harmadik negyedév alatt 1,8 milliárd dollárral, 116,4 milliárd dollárra, rekordszintre kúszott fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!