Több mint 11 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt a Vajda-Papír az MNB programjában

Gazdaság, 2020.11.12

A Vajda-Papír Kft. 11,2 milliárd forint értékben bocsátott ki fix kamatozású, 10 éves futamidővel rendelkező, amortizálódó kötvényt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP) - közölte a higiéniai papírtermékeket gyártó vállalat csütörtökön az MTI-vel.

A kötvénykibocsátásból származó forrásokból a cég a meglévő hiteleinek refinanszírozását tervezi annak érdekében, hogy sikeres működését és jövőbeni beruházásait, köztük dunaföldvári gyárának újabb bővítését megalapozza.

A Vajda-Papír magyar családi tulajdonban lévő cég, amelynek 140 ezer tonnás éves higiéniai alappapír-gyártása meghaladja a belföldi igényeket, ezért a vállalat Ooops! márkájú és sajátmárkás higiéniai papírtermékeit - toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő - Skandináviába, a Baltikumba és Európa több mint 20 országába szállítja.

Az idén 20 éves cég három magyarországi telephellyel rendelkezik, ahol több mint 600 embert foglalkoztat, 2013-ban pedig Norvégiában nyitott egy több mint 100 új munkahelyet teremtő leányvállalatot.

Felidézték, hogy a vállalat 2014-ben 1,8 milliárd forint értékű kapacitásbővítő nagyberuházást valósított meg, és a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének számító dunaföldvári gyárának fejlesztését 2018-ban fejezte be. A 15 milliárd forintos beruházáshoz 4,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült a cég a nagyvállalati beruházási támogatási programból. A költségek mintegy 15 százaléka, csaknem 2,5 milliárd forint volt az önerő, a fennmaradó összeget hosszútávú, 7 és 10 éves futamidejű hitelekből finanszírozta a cég.

Kiemelték, hogy a Vajda-Papír jelenleg a dunaföldvári gyár bővítésének második ütemét készíti elő, amelynek megalapozása a mostani kötvénykibocsátás, valamint újabb állami támogatást is igényelnek a beruházáshoz. A fejlesztés további 70 embernek biztosít munkát, és 70 000 tonna többletkapacitást jelent majd.

A tervek szerint a Vajda-Papír értékesítési árbevétele 25 milliárd forintra nő a tavalyi 24 milliárd forintról, a Vajda-Papir Scandinavia bevétele 14 milliárd forintra, a Vajda Real Estate Kft. bevétele pedig 11 milliárd forintra emelkedik, így az 50 milliárd forintos összbevétel csaknem 4 milliárd forinttal haladja majd meg a tavalyit.

A Vajda-Papír a jövőben is éves szinten 10-15 százalékos forgalomnövelésre számít, amit jellemzően az export piacokon kíván realizálni.

Az MNB a vállalatikötvény-piac likviditásának növelése érdekében indította el 2019 július elsején a Növekedési Kötvényprogramot, amelyben a jegybank 750 milliárd forint keretösszegben nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!