Több mint 20 százalékkal nőtt a Mapei Kft. árbevétele 2019-ben

Gazdaság, 2020.01.22

A Mapei Kft. árbevétele 2019-ben meghaladta a 19,77 milliárd forintot, ami 20,17 százalékos növekedés 2018-hoz képest. A társaság belföldi árbevétele 19,6 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, 19,43 milliárd forintot tett ki - közölte az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó cég szerdán az MTI-vel.

A vállalat tervei szerint a belföldi forgalma idén 10 százalékkal fog bővülni, az exportpiacokat tekintve 12 százalékos növekedésre számítanak. A Mapei Kft. jelenleg szerb, román, szlovén, horvát és osztrák piacokra szállítja termékeit.

A közlemény idézte Markovich Bélát, a társaság ügyvezetőjét, aki elmondta, a vállalkozások beruházási kedve, valamint az állami beruházások befolyásolták kedvezően a tavalyi eredményt. A következetes vállalati stratégiának köszönhetőn a cég eredményesen aknázta ki a kedvező gazdasági környezetet - tette hozzá a szakember.

A Mapei Kft. az építőipar lendületének mérséklődésére számít, várakozása szerint az idén 5 százalékos lesz az ágazat növekedése. Bár a kedvezményes lakásáfa megszűnése várhatóan kedvezőtlenül hat a lakásépítésekre, azonban a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az 5 millió forintos összeghatárig visszaigényelhető lakásáfa ezt a hatást mérsékelni fogja. A béremelkedés és az árak növekedése ugyanakkor szintén fékező hatással lesz az ágazat teljesítményére - írták a közleményben.

A társaság arra számít, hogy ha kismértékben is, de 2020-ban várhatóan enyhül az akuttá vált szakemberhiány. Ennek oka az építőipar növekedésének mérséklődése, valamint, hogy mutatkozik egy nagyon erős igény a gépesítésre, amely segítségével az emberi munkaerő szükséglet csökkenthető.

Magyarországon a Mapei Kft. 1991. szeptember 1-jén jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A vállalat 191 embert foglalkoztat. A Mapei Kft. egy 7500 négyzetméteres összterületű gyárat és raktárt üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 76 ezer tonna terméket állít elő. 2017-ben egy 2,8 milliárd forintos beruházással a duplájára bővítette raktár- és gyártókapacitását.

A Mapei csoport a világ 5 kontinensén 35 országban tevékenykedik, 81 leányvállalatból és 70 gyártóegységből áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!