Több mint 200 milliárd forintot közvetítettek ki a Takarékbank-konzorcium MFB Pontjai

Gazdaság, 2020.04.10

A Takarékbank és a Budapest Bank konzorciumában működő MFB Pontok több mint 200 milliárd forintot közvetítettek ki a program 2016-os indulása óta - közölte a Takarékbank az MTI-vel.

A Takarékbank 419 és a Budapest Bank 23 fiókjában működő MFB Pontokon keresztül a program indulásától idén március 31-ig már 201 milliárd forintot folyósítottak az igénylőknek, csak 2019-ben 66,1 milliárdot. Több mint 3700 vállalat és 5650 lakossági igénylő jutott vissza nem térítendő támogatáshoz vagy kedvezményes hitelhez, a vállalkozások átlagosan 49,5 millió forint, a lakosság átlagosan 2,6 millió forint értékben.

Az MFB Pontokon az elmúlt években az energiatermelést és a megújuló energiafelhasználást ösztönző programok iránt érdeklődtek leginkább, a kiközvetített források 63 százalékát ilyen területen használják fel. A termékek 28 százaléka 2016 óta mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fejlesztését szolgálja. A szerződések 6,5 százaléka infokommunikációs fejlesztéseket segít, 2 százaléka pedig K+F+I tevékenységet támogat, míg a foglalkoztatás ösztönzésre jutott a szerződések 0,5 százaléka - írja a Takarékbank.

A veszélyhelyzet kihirdetését követően a lakossági ügyleteknél nem tapasztalható jelentős forgalomcsökkenés, egyedül Békés, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében esett vissza némileg az érdeklődők száma. Tapasztalatok szerint a vállalkozások részéről ugyanakkor kevesebb a megkeresés, kivéve Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyét. A vállalkozások egy része kivár a bizonytalan gazdasági környezetben.

A Takarékbank vezette konzorcium arra számít, hogy az idei évre tervezett 40 milliárd forint folyósítását teljesíteni tudják, március végéig az időarányosan 25 százalékkal még meg is haladták az előzetes terveket.

Az érdeklődések alapján azt valószínűsítik, hogy a kkv-k továbbra is nagy számban szerződnek technológiai korszerűsítésre, valamint a pénzügyi eszköz hitelprogramra - közölte a Takarékbank.

A konzorcium szerint ugyanakkor a következő időszakban problémát okozhat a szerződéseknél a külföldi beszerzések akadozása - például a napelemeknél -, valamint a forintárfolyam változása. Emellett egyes áramszolgáltatók szüneteltetik a készre jelentést, a hivatalokban és a közjegyzőknél korlátozott az ügyfélkiszolgálás, valamint számos energetikai szakember nem dolgozik.

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a 2014-2020-as finanszírozási ciklusban elérhető, európai uniós forrású, visszatérítendő támogatások közvetítésére hozta létre az MFB Pontok hálózatát.

Az MFB Pontokon jelenleg négy vállalati, illetve egy lakossági terméket lehet igényelni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!