Több mint egy éves csúcson a márciusi német infláció

Gazdaság, 2021.03.30

A várakozásoknak megfelelően 13 havi csúcsra nőtt márciusban az infláció Németországban elsősorban az energiaárak emelkedése miatt a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzes adatokon alapuló kedden publikált kimutatása szerint.

Márciusban éves bázison az elemzői várakozásokkal megegyező 1,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban a februári 1,3 százalékos éves áremelkedés után.

Legutóbb 2020 februárjában állt 1,7 százalékon a németországi infláció. Tavaly, a koronavírus-járvány sújtotta évben még defláció is kialakult. Júliusban 0,1 százalékkal csökkentek éves bázison a fogyasztói árak, augusztusban nem változtak, majd szeptembertől decemberig négy hónapon keresztül mínusz 0,2 és mínusz 0,3 százalékon állt az éves fogyasztói árindex.

A februárit meghaladó éves áremelkedéshez elsősorban az energiaárak járultak hozzá márciusban, 4,8 százalékos emelkedéssel. Februárban 0,3 százalékkal emelkedtek az energiaárak éves bázison. A szolgáltatások ára márciusban 1,6 százalékkal emelkedett a februári 1,4 százalék után. Az árucikkek ára márciusban 1,9 százalékkal, februárban 1,0 százalékkal emelkedett.

Az előző havihoz képest szintén a várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban a februári 0,7 százalékos havi áremelkedés után.

Az uniós összehasonlítási célokra használt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves bázison 2,0 százalékkal emelkedett márciusban, a várakozásoknak megfelelően, meghaladva a februári 1,6 százalékot. A havi bázison kalkulált harmonizált árindex 0,5 százalék lett a februári 0,6 százalék után.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/03/PD21_158_611.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!