Több mint harmadával csökkent az amerikai bankszektor nyeresége tavaly

Gazdaság, 2021.02.24

Több mint egyharmadával csökkent az amerikai bankszektor teljes nyeresége a koronavírus-járvány által dominált tavalyi évben.

A Szövetségi Betétbiztosítási Vállalat (FDIC) közölte, hogy a felügyelete alá tartozó 5001 kereskedelmi bank és takarékpénztár 147,9 milliárd dollár nettó nyereséget ért el 2020-ban, ami 36,5 százalékkal, 84,9 milliárd dollárral kevesebb az előző évinél. Az eszközarányos jövedelmezőség (RoA) 0,72 százalékra csökkent a 2019-es 1,29 százalékról.

A tavalyi negyedik negyedévben 59,9 milliárd dollár nyereséget termelt az amerikai bankszektor, ami viszont 9,1 százalékkal, 5 milliárd dollárral haladta meg az egy évvel korábbi időszakét. Az emelkedés főleg arra vezethető vissza, hogy csökkent a nemfizető hitelekre elkülönített céltartalékok összege.

"Habár a bankszektor nyeresége a 2020-as évben csökkent a 2019-es szinthez képest, a bankok reziliensek maradtak, összhangban a javuló gazdasági kilátásokkal" - mutatott rá Jelena McWilliams, az FDIC elnöke.

Az amerikai bankszektor nyeresége az első negyedévben 18,3 milliárd, a másodikban 18,8 milliárd, a harmadikban pedig 51,2 milliárd dollárra rúgott. A haszon mindhárom negyedévben jóval kisebb volt az egy évvel korábbinál, ami a járvány által okozott bizonytalan, a céltartalékok növelésére kényszerítő gazdasági feltételekből fakadt.

Január-szeptemberben az amerikai bankszektor teljes nyeresége 88,35 milliárd dollárt tett ki, ami kevesebb mint fele volt a 2019 első háromnegyedévében elért 180,26 milliárd dollárnak.

A negyedik negyedévről a pénzintézetek több mint fele, 57,4 százaléka számolt be nyereségének növekedéséről, és 7,3 százalékuk volt veszteséges.

A nettó kamatrés a harmadik negyedévben elért rekordmélységben, 2,68 százalékon maradt, míg a nettó kamatbevételek éves összevetésben 3,9 százalékkal, 5,4 milliárd dollárral csökkentek. Október-decemberben már az ötödik egymást követő negyedévben csökkentek a nettó kamatbevételek.

A problémásnak ítélt bankok száma december végén 56-ra rúgott, csakúgy mint szeptember végén, de a 2019-es év végi 51-nél öttel több volt. Tavaly október-decemberben két bank ment csődbe, egy újat hoztak létre, 31 pedig összeolvadt másikkal.

Az FDIC betétbiztosítási alapja a negyedik negyedév alatt 1,5 milliárd dollárral, 117,9 milliárd dollárra, rekordszintre kúszott fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!