Több mint hétéves mélyponton a befektetői hangulat az euróövezetben

Gazdaság, 2019.08.13

Augusztusban 7,5 éves mélypontra esett vissza a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe a kedden közzétett felmérés szerint.

A ZEW kutatóintézet németországi gazdasági hangulatindexe, a befektetők konjunkturális várakozásait számszerűsítő mutató augusztusra 19,6 pontot esett az előző havihoz képest, mínusz 44,1 pontra, hét és fél éve, 2011 decembere óta a legalacsonyabbra.

A mutató tényleges értéke jóval rosszabbnak bizonyult a mínusz 28,5 pontos piaci várakozásnál.

Az aktuális németországi konjunkturális környezet megítélését számszerűsítő érték 12,4 ponttal mínusz 13,5 pontra romlott.

Az euróövezeti konjunkturális várakozásokat tükröző mutató 23,3 ponttal csökkent az előző havihoz képest mínusz 43,6 pontra augusztusban, szintén 2011 decembere óta a legalacsonyabbra.

Piaci elemzők mínusz 21,7 pontot vártak augusztusra az euróövezetre.

Az aktuális helyzet megítélését tükröző mutató 3,9 ponttal csökkent mínusz 14,5 pontra az euróövezetben.

A mannheimi ZEW - Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH gazdaságkutató intézet havi rendszerességgel végzi el felmérését mintegy háromszáz banki, biztosító társasági és nagyvállalati pénzügyi szakember bevonásával a befektetési szakmában az aktuális helyzetről és a kilátásokról kialakult vélemény megállapítására.
https://www.zew.de/de/presse/pressearchiv/erhebliche-verschlechterung-des-ausblicks/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!