Tovább erősödött az euróövezet gazdasági teljesítménye novemberben

Gazdaság, 2021.12.03

Az előzetes becslésnél kevésbé erősödött az euróövezet gazdasági teljesítménye a végleges adatok szerint novemberben az előző havihoz képest a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexei alapján.

Novemberben az euróövezeti gazdasági teljesítmény alakulását tükröző, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatószámokat egyaránt magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) az előzetes 55,8 pontnál alacsonyabb lett, 55,4 pontra emelkedett az októberi 54,2 pontról.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva elmondta, hogy a jelek szerint rövid életűnek bizonyulhat az euróövezeti gazdaság erőteljes fellendülése. Nemcsak azért, mert a begyűjtött adatok alapján a kereslet növekedése lassult, hanem a kilátások megítélése is romlott a vállalkozások körében a pandémia esetleges súlyosbodása miatt. Mivel pedig az adatgyűjtés az új variáns megjelenése előtt történt, a kilátások megítélése a vállalkozások körében előreláthatólag tovább romlik majd.

Az index egyik összetevője, a szolgáltatóipari BMI a végleges adatok szerint az októberi 54,6 pontról 55,9 pontra emelkedett novemberben, kevésbé az 56,6 pontos előzetes értéknél.

A feldolgozóipari BMI már korábban, a héten szerdán közzétett végleges adatok alapján 58,4 pont lett, ami ugyan kisebb a korábban előzetes adatként közölt 58,6 pontnál, de meghaladja az októberi 58,3 pontot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az euróövezet novemberi 55-58 pontos értékei erőteljes növekedést jeleznek.

Összességében látható, hogy a gazdasági teljesítmény erősödése elsősorban a szolgáltatóipar lendületes növekedésére támaszkodik, miközben a feldolgozóipari növekedés veszített a lendületéből. A feldolgozóipari BMI a második legkisebb mértékű teljesítménynövekedést jelzi azóta, hogy a tavaly tavaszi visszaesés után 2020 júliusában megindult a termelés növekedése az euróövezetben.

Novemberben az ír gazdaság teljesítménye bővült a legnagyobb mértékben a kompozit BMI 59,3 pontos értéke alapján, bár az ország esetében ez 7 havi mélypont. Az 58,3 pontos spanyol BMI három havi csúcs, hasonlóképpen az 57,6 pontos olasz BMI. Viszonylag gyengén teljesített novemberben Németország 52,2 pontos kompozit BMI-vel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!