Tovább növelte az értékesítéseit az AutoWallis

Gazdaság, 2021.07.15

Jelentősen nőttek az AutoWallis értékesítései a második negyedévben is - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.

Az új gépjárművek értékesítése a tavalyi tranzakciók hatása nélkül is a kétszeresére, azokkal együtt számolva viszont majdnem a négyszeresére, 3428 darabra bővült, miközben a belföldi piac bővülési átlaga 16 százalék. A használt gépjárművek eladása a tranzakciókkal együtt 141 százalékkal 842 darabra nőtt, de tranzakciók nélkül is 2 százalékos az emelkedés.

Hozzátették, hogy jól teljesített a nagykereskedelmi üzletág is, elsősorban a négy országra kiterjedő Opel-értékesítésnek köszönhetően. Az üzletág újgépjármű-értékesítése több mint a négyszeresére, 7385 darabra ugrott.

Az adatok alapján a vállalat elsősorban a tavalyi tranzakciókkal magyarázta a növekedést. 2020-ban többségi tulajdont szereztek az Iniciál Autóházban, felvásárolták az Opel és Kia gépjárműveket forgalmazó Wallis Kerepesi Kft.-t, kizárólagos importőri jogot szereztek a Jaguar és Land Rover értékesítésére, és megvették Szlovénia legnagyobb BMW-márkakereskedését. A társaság Magyarországon kívül Horvátországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában van jelen az Opel importőreként.

Ormosy Gábor vezérigazgató a globális chiphiány miatt az új autók piacán nehézségekre számít, de hangsúlyozta, hogy az AutoWallis működése stabil, eredménytermelő képessége jelentősen javult. A cégvezető szerint az évtized végére a közép- és kelet-európai térség meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója lehetnek - olvasható a közleményben.

Az Autowallis a járvány ellenére 88 milliárd forintos árbevételi csúccsal zárt 2020-ban, ami 17 százalékkal magasabb a 2019-esnél. A 2,1 milliárd forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ugyanakkor 28 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei szerdán 101 forinton zártak, egy éven belül 76 forintig gyengültek, és 120 forintig erősödtek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!