Tovább zuhant a Boeing árfolyama New Yorkban

Gazdaság, 2019.03.12

Tovább zuhant a Boeing repülőgépgyártó részvényeinek árfolyama kedden a New York-i tőzsdén, ahogy szerte a világban egyre több ország parancsolja földre a vállalat kulcsfontosságú gépcsaládját, a 737 MAX típust az Etiópiában történt légiszerencsétlenség következtében.

Két órával zárás előtt a Boeing 374,85 dolláron, 6,30 százalékos mínuszban forgott, de napi mélypontján 368,88 dolláron 7,76 százalékos veszteségben állt. Hétfőn, egy nappal a légikatasztrófa után 8,95 százalékos mínuszban zárt a részvény, de napi minimumán 13,42 százalékos veszteségben jegyezték.

Két nap leforgása alatt több mint 25 milliárd dollárral csökkent a chicagói székhelyű vállalat piaci értéke. 2009 júniusa óta nem fordult elő, hogy két nap alatt ilyen nagy mértékben csökkenjen a tőzsdei árfolyama.

Az elmúlt 52 hét alatt 292,47 dollár és 446,01 dollár között mozgott a Boeing árfolyama, a legalacsonyabbat decemberben, a legmagasabbat pedig március 1-jén érte el.

A Boeing jövőjének szempontjából kulcsfontosságú a 737-es gépcsalád. A vállalat történelmében a 737-esek negyedik generációja, a MAX sorozat gépei bizonyultak a leggyorsabban eladhatónak. A polgári légiközlekedésben 2017 óta részt vevő gépekre több mint ötezer megrendelése van a Boeingnek, ami listaáron közel 500 milliárd dolláros bevételt jelent. A januári adatok szerint eddig 350 darab Boeing 737 MAX modellt szállítottak le a megrendelőknek.

Az etiópiai légitársaság 302-es számú járata vasárnap délelőtt zuhant le, a Boeing 737 MAX 8 típusú gépen tartózkodó 157 emberből senki nem élte túl a katasztrófát. Öt hónappal ezelőtt a Lion Air indonéz légitársaság egy ugyanilyen típusú Boeingje zuhant a Jáva-tengerbe, a repülőn tartózkodó 189 ember odaveszett.

A Boeing továbbra is biztonságosnak ítéli a géptípust, de egyre több ország állítja le közlekedését elővigyázatossági okokból. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) kedd estétől határozatlan időre kitiltotta a tagországok légteréből az összes Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es repülőt. Előzőleg számos európai ország - az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Ausztria és Hollandia után Olaszország, Lengyelország, Belgium és Norvégia - tiltotta ki a légtérből és tiltotta meg a légitársaságoknak a 737 MAX 8-as típus üzemeltetését.

Repülési tilalmat vezetett be a típusra Ausztrália, Dél-Korea, Etiópia, Indonézia, Kína, Malajzia, Mexikó, Omán, Szingapúr, Dél-Afrika, Argentína és a Kajmán-szigetek is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!