Tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2018.03.08

Februárban 3,7 százalékra csökkent éves összehasonlításban a munkanélküliség a januári 3,9 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal csütörtökön Prágában.

A hivatalban jegyzett állás nélküliek száma februárban 280 900 volt, ami 1997 februárja óta a legalacsonyabb szám.

Csehországban az utóbbi hónapokban folyamatosan csökken a munkanélküliség. Tavaly februárban a munkanélküliség éves összehasonlításban 5,1 százalékos volt. Egy szabad munkahelyre átlagban 1,2 munkanélküli esik.

Idén februárban a szabad munkahelyek száma éves és havi összehasonlításban is emelkedett. Februárban 239 250 munkahelyet kínáltak a munkaadók, 8500-al többet, mint januárban.

Az ország 14 régiója közül a legalacsonyabb munkanélküliséget, 2,3 százalékot, Prágában, a legmagasabbat, 5,6 százalékot, pedig a Morvasziléziai régióban mutatták ki.

"A februári adatok megerősítették a korábbi pozitív tendenciákat. Várható, hogy a szezonmunkák beindulása következtében a tavaszi hónapokban tovább csökken a munkanélküliség Csehországban" - jelentette ki Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

A helyzet alakulása következtében a cseh munkaadók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy egyszerűsítse és gyorsítsa fel a külföldi munkaerő behozatalának engedélyezési folyamatát, elsősorban Ukrajnából, Mongóliából és Vietnamból - írja a prágai sajtó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!