Tovább emelkedett az infláció Romániában

Gazdaság, 2018.02.14

Egyetlen hónap alatt egy százalékponttal nőtt, a tavaly decemberben feljegyezett 3,3 százalékról 4,3 százalékra emelkedett az éves infláció Romániában - derült ki az országos statisztikai intézet szerdán közzétett havi jelentéséből.

Legutóbb négy és fél éve, 2013 júliusában volt ennél magasabb az éves fogyasztói árindex-növekedés Romániában, akkor 4,41 százalékot jegyeztek fel.

Idén januárban az élelmiszerek 3,79 százalékkal, az egyéb termékek pedig 6,23 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban, a szolgáltatások 0,9 százalékkal kerültek többe.

Januárban a havi infláció 0,78 százalék volt.

A Román Nemzeti Bank múlt héten 3,5 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését a korábban közölt 3,2 százalékhoz képest. Az éves infláció a tavalyi utolsó negyedévben a várt ütem fölött nőtt, ezért a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa a múlt hét elején újabb huszonöt bázisponttal, 2,25 százalékra emelte az alapkamatot.

Az éves inflációs ráta másfél év után, tavaly januárban került pozitív tartományba, előtte ugyanis az 5, majd újabb 1 százalékpontos áfa-csökkentés hatására egy idei csökkentek a fogyasztói árak Romániában. Tavaly óta azonban ismét emelkedik az infláció, miután a román kormány megnövelte a közalkalmazotti béreket, és ennek nyomán megnőtt a belföldi kereslet és az import.

A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly novemberben a román nettó átlagbér 13,4 százalékkal volt magasabb, mint 2016 novemberében, elérve a 2464 lejt (165 ezer forint). Tavaly decemberben - a 13. fizetés, a karácsonyi prémiumok és az ajándékjegyek hatására - átmenetileg 2629 lejre (176 ezer forintra) nőtt a nettó átlagbér Romániában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!