Továbbkorlátozhatják Németországban a külföldi befektetők tulajdonszerzését a hazai vállalatokban

Gazdaság, 2020.04.08

Elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette szerdán a német szövetségi kormány a stratégiai fontosságúnak ítélt hazai vállalatok külföldi tulajdonba kerülésének korlátozásáról szóló javaslatát.

A kormány javaslatára a törvényhozás várhatóan megszigorítja az Európai Unión (EU), illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társuláson (EFTA) kívüli befektetők tulajdonszerzésére vonatkozó bejelentési kötelezettséget, és kiterjeszti az úgynevezett szektorspecifikus vizsgálat hatókörét, így az eddiginél több gazdasági tevékenységnél vizsgálják majd, hogy a tulajdonszerzés érintheti-e a közrendet, a közbiztonságot és a nemzeti érdekeket, amire hivatkozva a kormány megtilthatja az ügyletet.

A vizsgálat megindításának eddigi feltétele az volt, hogy a tervezett ügylet "tényleges és súlyos fenyegetést" jelenthet a közrendre, a közbiztonságra és a nemzeti érdek érvényesülésére. Ezt egy jóval általánosabb feltétellel helyettesítik, így már akkor is elindíthatják a vizsgálatot, ha a külföldi tulajdonos megjelenése az adott vállalatban "várhatóan befolyásolja" Németország rendjét vagy érdekeit.

A legutóbb 2018-ban szigorított szabályozás alapján az úgynevezett kritikus infrastruktúra területén - például az energiaellátás és az informatikai biztonság területén - előre be kell jelenteni azokat az ügyleteket, amelyekkel legkevesebb 25 százalékos tulajdonrész EU-n vagy EFTA-n kívüli vásárlóhoz kerülhet, és meg kell szerezni a kormány engedélyét. Az új javaslat szerint ezt a határértéket 10 százalékra csökkentik.

Tovább növeli a külföldi befolyásszerzési törekvések elhárítására szolgáló mozgásteret, hogy az úgynevezett kulcsfontosságú technológiák területére is kiterjesztik az engedélyeztetési kötelezettséget. Így a mesterséges intelligencia, a robotika, a félvezetőgyártás, a biotechnológia és a kvantumtechnológia piacán tevékenykedő cégek esetében is korlátozhatják a külföldi tulajdonszerzést.

Az ügy azóta kiemelt téma a német politikában, hogy 2016-ban kínai tulajdonoshoz került a Kuka nevű robotikai cég, amely a legsikeresebb német vállalkozások között van a digitális technológiák területén.

A koronavírus-járvány megmutatja, hogy saját tudásra és képességekre, "önálló kompetenciákra és technológiákra van szükség Németországban és Európában bizonyos területeken" a biztonsági érdekek jobb védelméhez - emelte ki a kormányülés után tett nyilatkozatában Peter Altmaier gazdasági miniszter.

Megoldást kell találni arra, hogy miként erősítsék és őrizzék meg Németországban és az egész EU-ban a gyógyszerek, orvosi eszközök és védőfelszerelések gyártását - tette hozzá a miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!