Tőzsde - Alig mozdultak nyitásban a New York-i indexek

Gazdaság, 2019.04.04

Alig mozdultak el a nyitásban a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön, a kockázatvállalási hajlandóságot visszafogja, hogy nem érkeztek újabb hírek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások fejleményeiről, miközben a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak erősödtek.  

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe és a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója egyaránt 0,02 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as mutató 0,02 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Washington szerdán kezdődött meg az Egyesült Államok és Kína közötti legmagasabb rangú tárgyalások újabb, három napos fordulója a múlt heti pekingi egyeztetések után. Donald Trump amerikai elnök csütörtök délután fogadja a kínai főtárgyalót, Liu Ho miniszterelnök-helyettest. A felek közelednek a célegyenes felé, de nem valószínű, hogy megállapodásra jutnak a héten a Wall Street Journal értesülései szerint.

A befektetők optimizmusát letörte egy sor kedvezőtlen adat is. Németország ipari rendelésállománya februárban több mint két éve nem látott erős ütemben esett vissza, a vezető német gazdaságkutató intézetek pedig közös előrejelzésükben 1,9 százalékról 0,8 százalékra rontották az idei GDP-növekedés várható ütemét.

Az Egyesült Államokban szerdán közölt adatok szerint a szolgáltató szektor teljesítménye 19 havi mélypontra esett márciusban, és a vártnál is kevesebb munkahely létesült a magánszektorban. Az ADP intézet nyilvántartása szerint a foglalkoztatottak száma 129 ezerrel nőtt márciusban az előző havi 197 ezres növekedés után.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdék vegyesen teljesítenek. Csütörtök délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,36 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,16 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,37 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1211 dollárt adtak, 0,21 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,06 százalékkal drágult a dollár, 111,54 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,07 százalékos pluszban, 69,36 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,21 százalékos mínuszban, 62,33 dolláron forgott délután fél négykor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,68 százalékkal, 1286,50 dollárra csökkent.

Szerdán mérsékelt nyereségekben zártak a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,15 százalékkal, 26 218,13 pontra, az S&P 500-as mutató 0,21 százalékkal, 2873,40 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,60 százalékkal, 7895,55 pontra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!