Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2018.11.14

Az általános piaci hangulatot követve csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, párhuzamosan az olajárak további szakadásával.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 0,4 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,3 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,5 százalékkal eshet a nyitáskor.

A befektetőket aggasztja, hogy gyengül az olaj iránti globális kereslet, miközben a kínálat bővül. Az energiaszektorbeli feszültségek tovább fokozták a világgazdasági növekedés lassulása miatti nyugtalanságot, ami rányomta a pecsétjét a globális részvénypiacok teljesítményére is.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt csökkentek az indexek szerdán. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,56 százalékkal 478,76 pontra süllyedt.

Egyedüli kivételként Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója emelkedett, de csak 0,11 százalékkal, miután a technológiai cégek és az elektronikai alkatrészeket gyártó vállalatok árfolyamának erősödése ellensúlyozni tudta a nyersanyagkapcsolt cégek árfolyamának az olajárak lejtmenete miatti csökkenését.

A dél-koreai Kospi 0,15 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 1,74 százalékos veszteségben zárt. A sanghaji irányadó index 0,85 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést, a hongkongi Hang Seng pedig 0,92 százalékos mínuszban állt a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára tovább csökkent az ázsiai kereskedésben.

Kedden a legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent 6,63 százalékos, a WTI pedig 7,07 százalékos veszteségben zárt. Napi mélypontján, 54,75 dolláron tavaly novemberi szintre esett vissza a WTI ára, a Brenté pedig 64,61 dolláron nyolchavi mélypontra süllyedt.

Az árak lemorzsolódása folytatódott: szerda reggel a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,23 százalékos mínuszban, 65,32 dolláron, míg a decemberi szállítású WTI 0,48 százalékos veszteségben, 55,41 dolláron forgott.

Kedden emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,01 százalékkal, a frankfurti DAX-index 1,30 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,85 százalékkal nőtt.

Az irányadó New York-i tőzsdemutatók közül viszont a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,40 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,15 százalékos mínuszban zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója gyakorlatilag stagnált, 0,1 pontos pluszban fejezte be a napot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!