Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2018.12.14

Egy százalék körüli csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak felerősödése miatt.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 70 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 98 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 48 ponttal eshet a nyitásban.

A befektetők aggódnak amiatt, hogy a következő hónapokban gyengülhet a gazdasági növekedés. A nyugtalanságot fokozta, hogy Kína a vártnál gyengébb ipari termelési, illetve kiskereskedelmi adatokat közölt novemberről. Tovább gyengült a hazai kereslet, a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme több mint 15 éves mélypontra lassult, csalódást keltett az ipari termelés is.

Európában délelőtt teszi közzé az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok decemberi szolgáltatóipari, feldolgozóipari, valamint kompozit beszerzésimenedzser-indexét.

Theresa May brit miniszterelnök tájékoztatja a parlamentet az Európai Tanács előző napi ülésén folytatott megbeszéléseiről. Az Európai Unióban maradó tagállamok vezetői brüsszeli egyeztetésüket követően leszögezték, hogy semmiképp nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés. Egyúttal a felkészülés fokozására szólítottak fel a rendezetlen kilépés, az úgynevezett "kemény Brexit" esetére.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin jelentősen csökkentek az indexek pénteken. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,29 százalékkal 482,18 pontra esett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,09 százalékos, a dél-koreai Kospi 1,25 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 1,05 százalékos veszteségben zárt. A sanghaji irányadó index 1,53 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,65 százalékos mínuszban állt a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, a befektetők egyrészt profitot realizálnak az előző két nyereséges nap után, másrészt pedig el is kedvetlenedtek a vártnál gyengébb kínai és japán makroadatok miatt.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,76 százalékos mínuszban, 60,98 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,57 százalékos veszteségben, 52,30 dolláron forgott péntek reggel az ázsiai kereskedésben.

Csütörtökön vegyesen zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,04 százalékkal, 6877,50 pontra, a frankfurti DAX-index 0,04 százalékkal, 10 924,70 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,26 százalékkal, 4896,92 pontra esett. Milánóban viszont 0,54 százalékos, Madridban pedig 0,82 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést az irányadó index. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,11 százalékkal esett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,14 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!