Tőzsde - Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2020.07.31

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, miután a vártnál jobb eredményeket tartalmazó gyorsjelentések nem tudták ellensúlyozni a koronavírus-járvány által recesszióba taszított világgazdaság miatti aggodalmakat.

A londoni FTSE-100 mutató 1,54 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,54 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,43 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,71 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,70 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,89 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,03 százalékos, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,06 százalékos mínuszban zárt.

A kínai feldolgozóipar és a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorok júliusi növekedését tükröző friss adatok kevésnek bizonyultak a hangulat javításához a második negyedéves amerikai és az európai GDP-adatok fényében. Az amerikai gazdaság teljesítménye évesítve 32,9 százalékkal csökkent, az euróövezeté pedig éves összevetésben 14 százalékkal a június 30-ával véget ért három hónapban. Az új koronavírussal fertőzöttek számának újbóli emelkedése pedig ismét a működés felfüggesztésére kényszerített bizonyos vállalatokat az Egyesült Államokban és a világ más országaiban is.

Az európai technológiai vállalatok árfolyama emelkedett, miután az Apple és az Amazon az elemzői várakozásokat meghaladó eredményekről adott számot a csütörtöki New York-i tőzsdezárás után kiadott gyorsjelentésében. A Dialog Semiconductor német és az ASM International holland félvezetőgyártó vállalat egyaránt több mint két és fél százalékos pluszban zárt. A Nokia Oyj finn távközlési berendezés gyártó vállalat árfolyama 12,54 százalékkal ugrott meg, miután javította éves előrejelzését a jövedelmezőség erősödésének is köszönhetően.

Az egyebek között a British Airways és az Iberia légitársaság anyavállalata, az International Airlines Group (IAG) 9 százalékos mínuszban zárt Londonban, miután 4,21 milliárd eurós veszteségről adott számot. Az IAG 2,75 milliárd eurós tőkeemelést akar végrehajtani, és jelezte, hogy a Globaliával tárgyalásokat indított az Air Europa megvásárlásának feltételeiről.

Az Air France-KLM francia-holland szövetség bejelentette, hogy további 1500 munkahelyet szüntet meg, Párizsban 2,35 százalékos veszteségben zárta a napot.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,42 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,04 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,73 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,12 százalékos pluszban, 43,30 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,25 százalékos nyereségben, 40,02 dolláron forgott kora este.

Az arany ára történelmi csúcsok közelében mozog továbbra is. A válságok idején biztonságos menedéknek számító nemesfém unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,76 százalékkal, 1974,44 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 1,43 százalékkal 1970,05 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1822 dollárt adtak, 0,21 százalékkal gyengült az euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!