Tőzsde - Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2020.10.13

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, miután újabb kétségek merültek fel a koronavírus elleni hatásos védőoltás mielőbbi kifejlesztésével szemben, a bankrészvények árfolyamát pedig a kötvényhozamok esése húzta lefelé.

A londoni FTSE 100 index 0,53 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,91 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,64 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,81 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,09 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,55 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,48 százalékkal esett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,57 százalékkal csökkent.

Csak a telekom, a média és a technológiai szektor tudott kissé emelkedni.

Azokra a várakozásokra, hogy az Európai Központi Bank újabb gazdaságösztönző lépéseket tesz, tovább csökkentek a kötvényhozamok, így a hosszú lejáratú olasz és görög állampapírok hozama rekordmélységbe esett. Ennek eredményeként jelentősen esett a bankok árfolyama, alindexük 2,7 százalékos mínuszba került.

Egy hónappal azután, hogy biztonsági megfontolásokból felfüggesztették az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, a Johnson and Johnson amerikai gyógyszeripari óriás koronavírus elleni vakcinájának tesztelését ugyancsak azért kellett felfüggeszteni, mert megmagyarázatlan egészségi probléma lépett fel az egyik tesztalanynál. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy elhúzódó eladási hullámot indít el ez a hír.

Kedden főleg a közepes német és angol vállalatok árfolyama csökkent, mert a friss adatok azt mutatják, hogy hosszú út vezet a járvány előtti szint eléréséhez. A német befektetői hangulat a vártnál nagyobb mértékben romlott a koronavírus, a Brexit és az amerikai elnökválasztás hármasának szorításában. Nagy-Britanniában az augusztussal végződő három hónapban több mint hároméves csúcsra emelkedett a munkanélküliségi ráta.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,28 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,21 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,54 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,92 százalékos pluszban, 42,52 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 2,38 százalékos nyereségben, 40,37 dolláron forgott kora este.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,41 százalékkal 1894,71 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 1,80 százalékkal 1894,00 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1748 dollárt adtak, 0,55 százalékkal gyengült az euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!