Tőzsde - Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2020.11.19

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön. A hét eleji eufóriát felváltotta az aggodalom a koronavírus-járvány fellángolása miatt, a befektetők attól tartanak, hogy újra jönnek a zárlatok, így a gazdaság fellendülése kifullad.

A londoni FTSE 100 index 0,80 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,88 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,67 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,40 százalékos, a madridi IBEX pedig 0,64 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,75 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,72 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,87 százalékkal esett.

A nap vesztesei a gazdasági ciklusok változására kényesen reagáló vállalatok voltak, így a bányaipari, az utazási, az olaj- és gázipari vállalatok, valamint a pénzintézetek majdnem 2 százalékot veszítettek értékükből. Kisebb mértékű veszteséget szenvedtek el a médiavállalkozások, a technológiai cégek és a közművek.

A befektetők két malomkő között őrlődnek. Egyfelől egyre-másra jönnek a kedvező hírek a SARS-CoV-2 vírus elleni hatásos védőoltások fejlesztéséről, másfelől viszont Európában és az Egyesült Államokban is folyamatosan szigorítják a járvány terjedését akadályozó intézkedéseket, ami visszaveti a gazdaság teljesítményét.

Csütörtökön az Oxford Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyártó által fejlesztett vakcináról derült ki, hogy biztonságos és minden felnőttnél jelentős immunválaszt vált ki. A kislétszámú teszt ezen megállapításait a soron következő tesztek hivatottak igazolni.

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó pedig arról számolt be, hogy a végleges eredmények szerint 95 százalékos hatékonyságú a vakcinája, és napokon belül benyújtja az engedélyezési kérelmet az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke az Európai Parlamentben tartott meghallgatásán arra figyelmeztetett, hogy az euróövezeti infláció valószínűleg a negatív tartományban marad a jövő év elején. Lagarde jelezte, hogy súlyos károk érhetik az unió gazdaságát, ha nem sikerül elindítani azt a masszív tervet, amelyet a járvány által sújtott gazdaságok támogatására készítettek.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,49 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,26 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,52 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A legközelebbi, januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,72 százalékos mínuszban, 44,02 dolláron, a WTI pedig 0,67 százalékos veszteségben, 41,73 dolláron forgott fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,61 százalékkal, 1859,83 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,83 százalékkal, 1858,20 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1841 dollárt adtak, 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!