Tőzsde - Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Szerencsejáték, 2021.07.15

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön. Egy sor lehangoló vállalati eredmény és a csökkenő kötvényhozamok mellett rontották a hangulatot azok az aggodalmak is, hogy lassul a világgazdasági növekedés, a vártnál korábban szigoríthatják monetáris politikájukat a vezető jegybankok, ráadásul egyre jobban terjed az új koronavírus delta mutációja.

A londoni FTSE-100 mutató 1,12 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,01 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,99 százalékos, a madridi IBEX-35 1,52 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 1,27 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,95 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,92 százalékkal csökkent. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 1,05 százalékkal esett. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index értéke 1,2 százalékkal marad el a két napja elért 461,38 pontos történelmi csúcshoz képest.

Az árfolyamok szinte minden szektorban csökkentek, de a gazdasági helyzet alakulására érzékenyen reagáló vállalatok különösen megszenvedték a napot. Így a bankok, az autógyártók, valamint az utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok alindexe 0,3 százalék és 1,6 százalék közötti mértékben esett vissza.

A kőolaj- és földgázipari vállalatok árfolyamát az olajárak csökkenése tépázta meg, a szektor alindexe 2,78 százalékkal, 248,29 pontra, hathavi mélypontra csökkent. Az olyan nagy olajipari vállalatok, mint a TotalEnergies, a Royal Dutch Shell, a Repsol és a BP több mint 2 százalékos mínuszban zártak azokra a várakozásokra, hogy bővülni fog a globális olajkínálat az OPEC-tagországokat és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőket összefogó informális együttműködés, az OPEC+ csoport valószínűsíthető megállapodása nyomán.

A nap vesztese a Siemens Gamesa szélturbina gyártó vállalat volt, amely 13,76 százalékos mínuszban zárt, és ezzel az utóbbi két év legrosszabb napját tudhatja maga mögött. A német vállalat a nyersanyagok drágulására és a termelés felfuttatásának költségeire hivatkozva profitfigyelmeztetést adott ki, ami után az anyavállalat, a Siemens Energy is csökkentette éves előrejelzését. A Siemens Energy 11,09 százalékos mínuszban, 22,92 eurós árfolyamon fejezte be a kereskedést.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,12 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as index 0,21 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,50 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára már a második egymást követő napon csökken.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,44 százalékos mínuszban, 74,43 dolláron, az augusztusi szállítású WTI pedig 0,41 százalékos veszteségben, 72,38 dolláron forgott este háromnegyed hat körül. A Brent 73,23 dolláron egyhavi, a WTI pedig 71,52 dolláron egyheti mélyponton is járt.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,14 százalékkal, 1824,54 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,01 százalékkal, 1824,80 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1811 dollárt adtak, 0,20 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!