Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2018.11.08

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön, a New York-i és az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva, miután a befektetőket megnyugtatta, hogy az amerikai félidős kongresszusi választásokon a papírformának megfelelő eredmény született.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 0,36 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,55 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,45 százalékkal emelkedhet a nyitásban.

Eseményekben és adatokban gazdag nap áll a befektetők előtt. Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza őszi gazdasági előrejelzését az Európai Unió egészére és egyes tagállamaira vonatkozóan, a Nemzetközi Valutaalap pedig ugyancsak közzéteszi az Európa gazdasági kilátásairól szóló terjedelmes beszámolót.

A német és a francia statisztikai hivatal délelőtt ismerteti a szeptemberi külkereskedelmi adatokat, míg a nagyvállatok közül egyebek között a Société Générale, a Commerzbank, a Siemens, a Skanska és a Generali számol be harmadik negyedéves teljesítményéről.

Az Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának kétnapos ülését követően - közép-európai idő szerint este nyolc órakor - közzéteszik a kamatdöntést. A piacok egybehangzóan arra számítanak, hogy változatlan szinten marad az irányadó kamatsáv, emelésre decemberben lehet számítani.

Miután a New York-i tőzsdeindexek 2 százalékot meghaladó nyereségben zártak szerdán, Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin jórészt emelkedtek az indexek csütörtökön. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,61 százalékkal 494,06 pontra, egyhavi csúcsra emelkedett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,83 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,67 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,53 százalékos nyereségben zárt. A sanghaji irányadó index viszont 0,20 százalékos veszteségben, míg a hongkongi Hang Seng 0,42 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,32 százalékos pluszban, 77,30 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,28 százalékos nyereségben, 61,84 dolláron forgott csütörtök reggel.

Szerdán jelentős pluszokban zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,09 százalékkal, 7117,28 pontra, a frankfurti DAX-index 0,83 százalékkal, 11 579,10 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,24 százalékkal, 5137,94 pontra nőtt. Madridban 1,99 százalékos, Milánóban pedig 1,42 százalékos emelkedéssel zárt a tőzsde.

A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 1,06 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,09 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,21 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!