Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2018.12.13

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön, követve a New York-i és az ázsiai tőzsdéket, miután a befektetők elégedetten nyugtázták az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülésének jeleit.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a frankfurti DAX-30 index 0,3 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,2 százalékkal 83 ponttal emelkedhet a nyitásban. A londoni FTSE-100 mutató előző napi záróértéke körül nyithat, miután Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök megnyerte a saját pártja által ellene kezdeményezett, szerda este megtartott bizalmi szavazást, ám ez nem jelenti azt automatikusan, hogy képes lesz elfogadtatni a parlamentben a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről elért megállapodást is.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa kamatdöntő ülést tart. A testület minden várakozás szerint lezárja a masszív kötvényvásárlási programot és változatlan szinten hagyja a kamatokat.

A tőzsdéken kedd óta emelkednek az indexek, miután kiderült, hogy Liu He kínai miniszterelnök-helyettes, amerikai részről pedig Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója telefonon beszéltek és egyeztették a tárgyalások menetrendjét. A kínai gazdaság felügyeletét ellátó, a Harvardon végzett Liu He Washingtonba készül, hogy amerikai partnereivel tárgyaljon a két ország közötti kereskedelemi megállapodásról.

A világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültség mérséklődését jelezheti az is, hogy több mint hat hónap óta először kínai állami vállalatok az Egyesült Államokban vásároltak szójababot, több mint 1,5 tonnát.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin emelkedtek az indexek csütörtökön. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,84 százalékkal 488,86 pontra emelkedett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,99 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,62 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,14 százalékos nyereségben zárt. A sanghaji irányadó index 1,20 százalékos nyereségben, a hongkongi Hang Seng pedig 1,33 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén emelkedik. A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,50 százalékos pluszban, 60,45 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,27 százalékos nyereségben, 51,34 dolláron forgott csütörtök reggel az ázsiai kereskedésben.

Szerdán erős nyereségben zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,08 százalékkal, 6880,19 pontra, a frankfurti DAX-index 1,38 százalékkal, 10 929,43 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 2,15 százalékkal, 4909,45 pontra emelkedett. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 1,69 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,68 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,72 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!