Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Gazdaság, 2019.05.24

Enyhe pluszokban nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken, de elemzők arra figyelmeztettek, hogy törékenynek bizonyulhat az emelkedés.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 14 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 45 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 16 ponttal emelkedhet a nyitásban.

Donald Trump amerikai elnök vegyes jelzéseket küldött csütörtökön a piacoknak. Egyfelől megismételte, hogy biztonsági szempontból nagyon veszélyesnek tartja a Huawei Technologies kínai távközlési eszközöket gyártó óriásvállalatot, másfelől viszont lehetségesnek nevezte, hogy ha megállapodásra tudnak jutni Kínával a kereskedelmi kérdésekről, a Huawei is valamilyen formában része lehet az egyezségnek. Trump elnök azt jósolta, hogy hamarosan vége lesz az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak, jóllehet a két fél között nincsenek újabb magas szintű tárgyalások előirányozva. A tárgyalások legutóbbi, Washingtonban tartott fordulója két hete, május 10-én ért véget.

Európában emellett a politikai fejleményekre figyelnek a befektetők. Pénteken folytatódnak az európai parlamenti választások, és brit sajtójelentések szerint Theresa May brit miniszterelnök napokon belül, akár már pénteken bejelentheti, hogy lemond tisztségéről.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt borúlátó volt a hangulat pénteken. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,02 százalékkal 498,23 pontra süllyedt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,27 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,67 százalékos, dél-koreai Kospi pedig 0,85 százalékos mínuszban állt a záráshoz közeledve.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite viszont 0,10 százalékos pluszban, míg a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,29 százalékos pluszban állt zárás előtt bő egy órával. Indiában 0,43 százalékos, Szingapúrban 0,03 százalékos, Tajvanon pedig 0,19 százalékos nyereségben álltak az irányadó indexek.

A csütörtöki mélyrepülés után a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedésre váltott. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,24 százalékos pluszban, 68,60 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 1,23 százalékos nyereségben, 58,62 dolláron forgott péntek reggel fél nyolckor.

Csütörtökön a Brent 4,20 százalékos, a WTI pedig 5,26 százalékos mínuszban zárta a kereskedést, mert újult erővel lángoltak fel a világgazdasági növekedés lassulása és a raktárkészletek erős bővülése miatti aggodalmak.

Csütörtökön erős veszteségben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,41 százalékkal, 7231,04 pontra, a frankfurti DAX-index 1,78 százalékkal, 11 952,41 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,81 százalékkal, 5281,37 pontra zuhant. Milánóban 2,12 százalékkal, Madridban pedig 1,28 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 1,42 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,76 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!