Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Gazdaság, 2019.09.12

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön annak nyomán, hogy enyhültek a kereskedelmi feszültségek miatti aggodalmak az Egyesült Államok és Kína békülékeny döntései után.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 38 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 77 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 34 ponttal emelkedhet a nyitásban.

A piacok kedvezően fogadták, hogy Kína bejelentette, szeptember 17-től egy évre felfüggeszti 16 árukategóriába eső amerikai termékek esetében a pótvám kivetését. Donald Trump amerikai elnök néhány órával később jelezte, hogy az amerikai kormányzat két héttel elhalasztja a kínai termékek pótvámjának október 1-re tervezett megemelését, "a jóakarat gesztusaként". Az amerikai kormány október 1-jétől 25-ről 30 százalékra emelte volna meg mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai áru - elsősorban nem fogyasztási cikkek - pótlólagos vámtarifáját.

A befektetők feszült figyelemmel várják az Európai Központi Bank kormányzótanácsának délután befejeződő ülését, amelyen a várakozások szerint monetáris politikájának lazításáról dönt az euróövezet jegybankja a gazdasági növekedés megtámogatásának céljából. Szinte bizonyos, hogy a kormányzótanács kamatot csökkent és ígéretet tesz arra, hogy még hosszú ideig alacsony szinten maradnak a kamatok. A bankoknak pedig segítséget nyújt a negatív kamatráták kedvezőtlen hatásának kivédésére.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az árfolyamok csütörtökön.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,01 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,18 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,84 százalékos nyereségben állt a záráshoz közeledve.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,34 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,25 százalékos pluszban állt zárás előtt másfél órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,25 százalékos veszteségben állt az irányadó index.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,41 százalékkal 513,04 pontra nőtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,86 százalékos pluszban, 61,33 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,99 százalékos nyereségben, 56,30 dolláron forgott csütörtök reggel fél nyolckor.

Szerdán Madrid kivételével nyereségben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,96 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,74 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,44 százalékos pluszban zárt. Madridban - kivételként - 0,21 százalékkal csökkent, míg Milánóban 0,10 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,85 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,76 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,51 százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!