Tőzsde - Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2019.09.19

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék csütörtökön.

A londoni FTSE-100 mutató 0,61 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,55 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,68 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,89 százalékkal, Madridban pedig 1,14 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,61 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,64 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,71 százalékkal emelkedett.

A nap nyertesei a bankrészvények voltak. Árfolyamukat meglódította, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán ugyan kamatot csökkentett, de alig nyújtott valami fogódzót annak megítéléséhez, hogy akarja-e tovább csökkenteni az irányadó kamatot, és ha igen, mikor.

Jerome Powell Fed-elnök a döntés bejelentését követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az amerikai gazdaság kilátásai kedvezőek, a munkaerőpiac helyzete erős, az infláció pedig közelít a 2 százalékos célhoz. Azért döntöttek a kamatcsökkentés mellett, hogy alátámasszák a gazdaság rekord ideje tartó növekedését olyan kockázatok ellenében, mint a gyenge globális növekedés és a kereskedelmi feszültségek fellángolása.

Ha a gazdaság recesszióba kerül, jelentősebb kamatcsökkentésekre lehet szükség - mondta Powell, hozzátéve ugyanakkor, hogy nincs előre kijelölt pálya, döntéseik nagyon erősen függenek majd az új gazdasági adatoktól.

A New York-i tőzsdeindexek közül a Dow Jones ipari átlag 0,44 százalékos, az S&P 500-as index 0,49 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,68 százalékos pluszban állt az európai tőzsdezárás idején. Az amerikai mutatókat a Microsoft és az energetikai vállalatok árfolyamának emelkedése húzta.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,46 százalékos pluszban, 64,53 dolláron, a WTI pedig 0,76 százalékos nyereségben, 58,48 dolláron forgott csütörtök este hat órakor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,66 százalékkal, 1505,75 dollárra csökkent.

Egy euróért 1,1046 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,15 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!