Tőzsde - Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2020.05.15

Emelkedéssel zártak az indexek a vezető nyugat-európai tőzsdéken pénteken, de március közepe óta így is legrosszabb hetüket zárták, miután az amerikai-kínai feszültségek növekedése tovább fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a világgazdaság teljesítményének csökkenése jobban elhúzódhat mint eddig gondolták.

Londonban az FTSE-100 mutató 1,01 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,24 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,11 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,47 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,36 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,38 százalékkal nőtt.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató értéke múlt hét péntekhez képest 3,8 százalékkal csökkent, és a legtöbb regionális index is az utóbbi két hónap legnagyobb heti veszteségét szenvedte el a koronavírus-járvány második hullámának esetleges elindulásától való félelmek, illetve a gazdaság helyreállásának kilátásairól elhangzott pesszimista amerikai nyilatkozatok hatására.

Európában elolvadt az árfolyamnyereségek egy része péntek délután, miután az amerikai kormányzat jelezte, intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza amerikai szoftverek és technológiák alkalmazásával gyártott félvezetők és egyéb termékek értékesítését a Huawei Technologies kínai telekommunikációs vállalatnak. Az érintett külföldi gyártók csakis speciális amerikai engedéllyel adhatják el termékeit a kínai óriáscégnek. Az intézkedés péntektől hatályos, de 120 napos türelmi idővel.

Ennek hatására a német félvezetőgyártók közül a Dialog Semiconductor árfolyama 3,3 százalékkal, a Siltronicé pedig 1 százalékkal csökkent, míg a francia STMicroelectronics 3 százalékos mínuszban zárta a napot.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,77 százalékos, az S&P 500-as index 0,86 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,84 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,77 százalékos pluszban, 31,68 dolláron, míg a júniusi szállítású WTI 4,64 százalékos nyereségben, 28,84 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,96 százalékkal, 1745,80 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,83 százalékkal 1755,40 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0815 dollárt adtak, 0,10 százalékkal erősödött az euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!