TV műsor

Tőzsde - Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2021.06.21

Ledolgozták a nap eleji veszteségeket és emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, főleg az exportorientált vállalatok húzták felfelé a növekedést, mivel az erős gazdasági fellendülést valószínűsítő várakozások ellensúlyozták az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbbá váló hangneme miatti aggodalmakat.

Az előzetes adatok szerint a londoni FTSE-100 mutató 0,63 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,00 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,51 százalékos, a madridi IBEX-35 0,24 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,70 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,63 százalékkal nőtt.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,71 százalékos pluszban, 455,26 ponton zárt, miután pénteken négy egymást követő hét emelkedő trendje tört meg a Federal Reserve azon jelzéseire, hogy az eddig gondoltnál korábban hajthatnak végre kamatemelést. Az autógyártók és a vegyipari vállalatok erős árfolyamemelkedése hétfőn több mint két és fél heti mélypontról húzta fel az indexeket, mivel a befektetők arra számítanak, hogy a védőoltási programok erős gazdasági fellendülést eredményeznek az euróövezetben.

Az autógyártók délután 2,4 százalékos pluszban jártak, míg a vegyipari vállalatok 1,2 százalékos emelkedéssel rekordszintek közelében mozogtak. A nyersanyag-kapcsolt vállalatok 1 százalék körüli mértékben kúsztak feljebb, miután közel háromhavi mélyponton jártak.

Az iparvállalatok részvényeit felfelé hajtja a feldolgozóiparban javuló hangulat párhuzamosan azzal, ahogy a koronavírus-járvány visszaszorításával sorra indulnak újra a gazdaságok.

A világ legnagyobb pénzügyi befektető társasága, az amerikai BlackRock arra számít, hogy a Fed új várakozásai nem fognak egyhamar jelentősen magasabb kamatlábakat eredményezni. A részvénypiacokat illetően a globális gazdasági újraindulás kiszélesedésével a ciklikus részvényeket ajánlják a befektetők figyelmébe a BlackRock elemzői.

A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága a múlt héten jelentősen feljebb húzta idei gazdasági növekedési és inflációs előrejelzését, és jelezte, hogy 2023-ra már kamatemelésre számít. Korábban 2024-re tették az új kamatemelési ciklus elindításának várható időpontját. A bizottság néhány tagja pénteken még azt sem tartotta kizártnak, hogy már a jövő év vége felé magasabb lesz a kamatszint.

A Stoxx 600-as index június első felében szinte nap mint nap történelmi csúcsokat állított fel, mivel az Európai Központi Bank - éles ellentétben a Feddel - világosan jelezte, hogy nem készül szigorításra, nehogy megakassza a még mindig törékeny gazdasági fellendülést. A válságból való kilábalás jeleit nyugtázva javított az idei és jövő évi gazdasági növekedési előrejelzésén is. Christine Lagarde, az EKB elnöke megismételte, hogy álláspontjuk szerint az infláció emelkedése átmeneti jelenség.

A New York-i tőzsdeindexek is felfelé tartanak a múlt heti csökkenés után. Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,58 százalékos, az S&P 500-as index 1,20 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,63 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul, és továbbra is több éves csúcsok közelében mozog.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,31 százalékos pluszban, 74,47 dolláron, a WTI pedig 1,81 százalékos nyereségben, 72,58 dolláron forgott este fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,14 százalékkal, 1783,47 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,85 százalékkal, 1784,00 dollárra emelkedett New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1906 dollárt adtak, 0,39 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!