Tőzsde - Emelkedő kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.03.26

Indexemelkedéssel folytatták az előző napi nyereséges zárást a pénteki nyitáskor az amerikai tőzsdék, a gazdasági fellendülés reményében.

A DJIA-30 index 0,40 százalékkal, az S&P-500 index 0,35 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,14 százalékkal kezdett magasabban.

A pénteki kezdés előtt a DJIA index 5,5 százalékos, az S&P index 2,5 százalékos nyereségben járt hó eleji értékéhez képest, a Nasdaq Composite viszont 1,6 százalékos veszteségben.

A hónap folyamán elsősorban a hagyományos gazdasági ágazatok részvényei emelkedtek a gazdasági fellendülés ígéretétől hajtva, míg a válságos időkben nagy nyereséget felhalmozó technológiai ágazati részvények profitkivételnek estek áldozatul. Az innen kiáramló befektetői tőkét az emelkedő fix hozamú befektetések, kincstárjegyek vonzották magukhoz. A technológiai részvények az S&P indexben is erősen képviseltetik magukat, de leginkább a Nasdaq Composite indexben.

A nagy olajipari vállalatok részvényei a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban másfél és három százalék közötti nyereséget értek el már a nyitás előtt, követve az olajár pénteki emelkedését.

Az olaj ára a Szuezi-csatornán megfeneklett hajó miatt leállt szállítások hatására emelkedik. A helyzet felmérése alapján a piac több hétig tartó fennakadásra számít. A világpiaci olajár ettől eltekintve azonban már sorban a harmadik egymást követő hetet zárhatja veszteséggel a koronavírus-járvány elhúzódása és a kereslet ezzel együtt járó csökkenése miatt.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor a Brent nyersolaj ára 2,63 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,58 dolláron, a WTI ára pedig 2,97 százalékkal 60,30 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,17 százalékkal jegyzik erősebben, 1,1784 dolláron, az arany ára 0,09 százalékkal csökkent unciánként 1725,77 dollárra a spot piacon. Az arany ára három hete az első heti vesztesége felé tart. A spot ár úgy egy százalékkal áll hét eleji ára alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!