Tőzsde - Emelkedtek az indexek vezető európai értéktőzsdéken

Gazdaság, 2019.05.27

Emelkedtek a vezető európai tőzsdék irányadó indexei hétfőn annak nyomán, hogy a befektetők nagy lendülettel kezdték el vásárolni az autógyártók papírjait a Fiat Chrysler és a Renault közötti egyesülési tárgyalások hírére.

Kedvezett a kockázatvállalási kedvnek az is, hogy a vasárnap tartott európai parlamenti választásokon az Európa-barát pártok stabilan hatalmon maradtak.

Hétfő délután fél négykor a frankfurti DAX-30 index 0,53 százalékos, a párizsi CAC-40 0,31 százalékos, a milánói FTSE MIB index 0,11 százalékos, a madridi IBEX-35 pedig 0,56 százalékos pluszban állt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,22 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,38 százalékkal emelkedett.

Londonban tavaszi bankszünnap, New Yorkban pedig nemzeti ünnep, a háborús hősök emléknapja alkalmából zárva tart a tőzsde hétfőn.

Párizsban a Renault árfolyama több mint 15 százalékos, Milánóban pedig a Fiat Chrysler több mint 10 százalékos nyereségben állt délután arra a hírre, hogy a Fiat Chrysler egyesülést ajánlott a Renault cégnek. Amennyiben sikerrel zárulnak az egyeztetések, a világ harmadik vezető járműgyártója jönne létre a Volkswagen és a Toyota után.

A nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő délután egy euróért 1,1191 dollárt adtak, 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) egymással ellentétesen mozog. Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,53 százalékos nyereségben, 67,83 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 0,31 százalékos mínuszban, 58,45 dolláron forgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!