Tőzsde - Enyhe csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2019.07.08

A globális trendet követve csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék hétfőn, miután a múlt héten közzétett erős amerikai foglalkoztatottsági jelentés szertefoszlatta azokat a reményeket, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve agresszív kamatcsökkentéssel próbálja felpörgetni a lassuló gazdasági növekedést.

A londoni FTSE-100 mutató 0,07 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,20 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,08 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,04 százalékkal, Madridban pedig 0,54 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,05 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,06 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,12 százalékkal csökkent.

Európában a bankszektor volt a nap vesztese, alindexe közel 1 százalékkal esett annak nyomán, hogy a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank bejelentette, nagyszabású átalakítási tervének keretében teljesen leépíti a részvénykereskedelmet, visszafogja a kötvénykereskedelmet, és elbocsátja munkavállalóinak egyötödét, 18 ezer embert a jövedelmezőség javításának érdekében. A befektetési banki üzletág dolgozói között már hétfőn, Sydneytől New Yorkig, tömegesen adták át a felmondóleveleket. A frankfurti tőzsdén 5,3 százalékos mínuszban zárt a bankpapír.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,49 százalékos, az S&P 500-as index 0,52 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,89 százalékos mínuszban állt. A mutatókat a kamatcsökkentési várakozások mérséklődésével párhuzamosan az Apple és a Boeing árfolyamának csökkenése húzta lefelé.

A CME-csoport FedWatch szolgáltatása szerint a piac 94,1 százalékos valószínűséget ad annak, hogy a Fed július 31-én 0,25 százalékponttal csökkenti a kamatot, míg a 0,50 százalékpontos kamatvágás esélye az egy héttel ezelőtti 19,9 százalékról 5,9 százalékra esett vissza.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. Az árakat felfelé hajtja az iráni atomprogram körüli feszültségek fokozódása, a mértéket azonban visszafogják a világgazdasági növekedés lassulását és ebből adódóan az olajkereslet gyengülését övező aggodalmak.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,48 százalékos pluszban, 64,54 dolláron, míg az augusztusi szállítású WTI 0,61 százalékos nyereségben, 57,86 dolláron forgott kora este, háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,08 százalékkal, 1398,95 dollárra esett.

Egy euróért 1,1214 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,09 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!