Tőzsde - Enyhe elmozdulásokkal nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Gazdaság, 2020.11.20

Enyhe elmozdulásokkal nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken, a kockázatvállalási kedvet erősen rontják az újabb egészségügyi válság kirobbanását övező félelmek, dacára az új koronavírus elleni védőoltások sikeres fejlesztéséről szóló híreknek.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 14 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 4 ponttal emelkedhet, míg a frankfurti DAX-30 index stagnálhat a nyitásban.

A potenciális vakcinákat övező derűlátás átadta a helyét az aggodalmaknak, mivel gyorsan romlik a helyzet, meredeken emelkedik a halottak és az új koronavírussal megfertőződöttek száma, aminek következtében a hatóságok újabb és újabb szigorú korlátozásokat vezetnek vissza, hogy fékezzék a járvány terjedését. A részvényárfolyamok már amúgy is viszonylag magas szintre jutottak, így az egészségügyi helyzet miatti aggodalmak jó indokot jelentenek a kiszállásra - mutatott rá David Madden, a CMC Markets brit brókercég piaci elemzője.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés pénteken. A járvánnyal kapcsolatos rossz hírek miatt a befektetők óvatosan ítélik meg a rövid távú gazdasági kilátásokat. Világszerte már meghaladja az 56 milliót a fertőzöttek száma, miközben a világgazdaságban súlyos fennakadások keletkeztek, a globális adósságszintek pedig soha nem látott magasságokba szöktek fel.

Tokióban 0,42 százalékos, Sydney-ben pedig 0,12 százalékos mínuszban, míg Szöulban 0,24 százalékos pluszban zárt az irányadó index. Sanghajban 0,46 százalékos, Sencsenben 0,41 százalékos, Hongkongban pedig 0,35 százalékos nyereségben álltak a vezető tőzsdeindexek a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog. A legközelebbi, januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,02 százalékos pluszban, 44,21 dolláron, a WTI pedig 0,17 százalékos mínuszban, 41,83 dolláron forgott nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,04 százalékkal, 1866,57 dollárra esett, míg a decemberi szállítású aranyé 0,22 százalékkal 1865,60 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Csütörtökön mérsékelt mínuszokban zártak a nyugat-európai tőzsdeindexek.

London 0,80 százalékos, Frankfurt 0,88 százalékos, Párizs 0,67 százalékos, Milánó 0,40 százalékos, Madrid pedig 0,64 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 mutató 0,75 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,72 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,87 százalékkal esett csütörtökön.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,15 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,39 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,87 százalékos pluszban zárt csütörtökön. A határidős indexek mérsékelt csökkenést valószínűsítenek a pénteki nyitásra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!