Tőzsde - Enyhe indexemelkedés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.04.20

Enyhe pozitív korrekcióra lehet számítani kedden a főbb európai tőzsdéken a hétfői, többségében veszteséges zárás után.

Hétfőn az európai tőzsdék néhány kivétellel veszteséggel zártak. A páneurópai és euróövezeti gyűjtőindexek csökkentek, az FTSE EuroFirst 300 index 0,13 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,07 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,32 százalékkal végzett alacsonyabban. Az európai gyűjtőindexek pénteken sorban a hetedik egymást követő hetet zárták nyereséggel a koronavírus-válságból való kilábalás reményében.

Londonban a pénteken elért 14 havi csúcsról lefelé korrigált, 0,28 százalékos gyengüléssel zárt hétfőn az FTSE-100 index. A frankfurti DAX a múlt heti rekordja után hétfőn 0,59 százalékkal csúszott lejjebb, Milánóban pedig 0,21 százalékos indexcsökkenéssel zárt a tőzsde.

A párizsi CAC-40 index viszont az ötödik egymást követő kereskedési napot fejezte be nyereséggel, hétfőn 0,15 százalék emelkedéssel, több mint húsz éve a legmagasabb szinten. A madridi tőzsdeindex pedig 1,14 százalékos nyereséggel zárt, 2020. március eleje óta a legmagasabb szinten.

Az amerikai tőzsdeindexek lefelé korrigáltak hétfőn az előző heti nyereségek után. A DJIA és az S&P index pénteken rekordon zárt, a Nasdaq index pedig rekordja közelében fejezte be a kereskedést.

A keddi globális tőzsdenapot az ázsiai indexek vegyes eredménnyel indították el. A tokió tőzsdeindex az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával 2,0 százalékos veszteségben járt, a sanghaji index viszont 0,5 százalékos emelkedéssel két heti csúcs közelében. A szöuli index 0,4 százalékkal négy havi csúcsnál jár. Az ausztráliai tőzsdeindex 14 havi csúcsról korrigált lefelé 0,6 százalékos csökkenéssel.

Az olajár emelkedett kedden, részben a dollár gyengülése, részben az amerikai nyersolajkészletektől a piacon várt csökkenés miatt. Az európai kereskedési idő kezdete előtt bő másfél órával a Brent nyersolaj ára 1,00 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 67,72 dolláron, a WTI ára pedig 0,96 százalékkal emelkedett 64,04 dollárra. Mindkét olajtípus ára több mint 30 százalékkal ment fel az év eleje óta a gazdasági fellendülés és ezzel párhuzamosan a kereslet növekedése reményében.

A dollár index 91 pont alatt hét heti mélypontnál jár. Kedden reggel 0,14 százalékos csökkenéssel 90,94 ponton állt. Az arány ára a dollár gyengülésével párhuzamosan emelkedett és 1790 dollár közelében hét heti csúcsot érintett hétfőn. Kedden a spot ár 1770,03 dolláron állt, 0,08 százalékkal alacsonyabban.

Az eurót 0,21 százalékkal jegyzik erősebben 1,2058 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!