Tőzsde - Enyhe mínuszokban nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Gazdaság, 2019.10.14

Enyhe csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, mivel a gyenge kínai külkereskedelmi adatok visszavetették a kockázatvállalási kedvet.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 4 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 44 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 19 ponttal eshet a nyitásban.

Pénteken még erős emelkedéssel reagáltak az európai tőzsdék arra a hírre, hogy az Egyesült Államok és Kína részmegállapodásra jutott a kereskedelmi főtárgyalók washingtoni egyeztetésein. Donald Trump amerikai elnök pénteken a Liu Ho kínai kormányfő-helyettessel tartott találkozó után közölte, hogy az egyezség kiterjed agrártermékek vásárlására, egyes szellemi tulajdonjogokra, pénzügyi szolgáltatásokra és árfolyampolitikai kérdésekre. Cserébe az Egyesült Államok nem emeli meg október 15-től 25-ről 30 százalékra mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai importáru vámtarifáját.

Európában azonban az határozta meg a hangulatot, hogy a hétfőn közzétett adatok szerint gyorsuló ütemben csökkent Kína exportja, importja pedig már az ötödik egymást követő hónapban esett vissza szeptemberben, jelezve, hogy tovább gyengült a gazdasági növekedés, és újabb gazdaságélénkítő intézkedésekre van szükség.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin nyereséges volt a kereskedés, az időeltolódás miatt ugyanis a tőzsdék csak hétfőn reagáltak a kínai-amerikai alkura.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,15 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,54 százalékos pluszban zárt. A dél-koreai Kospi 1,10 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,25 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,16 százalékos pluszban állt zárás előtt bő fél órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,97 százalékos pluszban állt az irányadó index.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,93 százalékkal 510,00 pontra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. Közép-európai idő szerint reggel negyed kilenckor a decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,93 százalékos mínuszban, 59,95 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 0,88 százalékos veszteségben, 54,22 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,25 százalékkal, 1492,45 dollárra nőtt.

Pénteken a londoni FTSE-100 mutató 0,84 százalékos, a DAX-30 index 2,86 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,73 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,88 százalékkal, Madridban pedig 1,86 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,31 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,96 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,17 százalékkal kúszott feljebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!